Londra: Cum ar putea scăpa Julian Assange din ambasada Ecuadorului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Împachetat" într-un colet diplomatic, într-un elicopter, în maşina ambasadorului, cu imunitate diplomatică, cu paşaport diplomatic sau legat cu cătuşe de un diplomat. Acestea ar fi modalităţile pe care le au la îndemână oficialii ecuadorieni pentru a-l scoate din Marea Britanie pe fondatorul WikiLeaks.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, ar putea petrece luni, sau ani de zile în ambasada Ecuadorului din Londra, chiar dacă a primit azil politic din partea ţării latino-americane, au declarat oficialii britanici.

Tensiunile internaţionale privind situaţia lui cresc, scrie presa de la Londra. Julian Assange se află de 56 de zie în ambasada Ecuadorului.

"Nu vom oferi autorizaţia necesară ca Julian Assange să plece liber din Marea Britanie, nu există nicio bază legală care să ne oblige în acest sens", a spus William Hague, ministrul britanic de Externe, părând să excludă posibilitatea unui atac asupra ambasadei ecuadoriene.

Întrebat dacă această situaţie poate dura luni sau chiar ani întregi, Hague a precizat: "Este posibil", sugerând o perioadă "considerabilă" şi argumentând că "nu există limită de timp" pentru soluţionarea acestui caz.
Hague a respins acuzaţiile Ecuadorului privind riscul unui asalt al forţelor de ordine britanice asupra ambasadei din Londra.

Miniştrii britanici se tem însă că oficialii ecuadorieni vor încerca tertipuri pentru a-l scoate pe Assange din Marea Britanie. Cotidianul britanic „The Daily Mail" trece în revistă posibilităţile pe care le are Assange de a părăsi totuşi ambasada.

"Îl putem pipăi şi, dacă spune "Au", avem dreptul să-l oprim"

Prima ar fi un colet diplomatic. Orice obiect poate fi etichetat drept „colet diplomatic". Ţara-gazdă nu are voie să-l percheziţioneze, dar are voie să se asigure de faptul că acel colet conţine ceea ce este scris pe el. „Este voie să inspectăm un astfel de colet fără a-l deschide sau a-l prejudicia. Dacă ecuadorienii apar cu un colet sau sac de mărimea unui om, nu-l putem înţepa cu o furcă, dar îl putem pipăi şi, dacă spune „Au!" cu accent australian, avem dreptul să-l oprim", a declarat o sursă din serviciile de securitate pentru „The Daily Mail".  Totuşi, un colet poate fi scanat cu ajutorul echipamentului de depistare a temperaturii. Există un precedent. În 1984, Marea Britanie a împiedicat tentativa guvernului militar nigerian de a-l scoate din ţară pe Umaru Dikko, un fost ministru, într-un colet diplomatic.

A doua modalitate ar fi imunitatea diplomatică. Ecuadorul i-ar putea acorda lui Assange statut diplomatic, ceea ce înseamnă că are imunitate în faţa justiţiei din alte ţări. Joanne Foakes, fost avocat la Ministerul de Externe britanic, a declarat că, "în principiu, un stat poate numi pe oricine ca membru al misiunii sale diplomatice, dar, în acest caz, ar fi evident că Ecuadorul ar face acest lucru pentru a sfida Marea Britanie".

« Încătuşat de un diplomat »

Paşaportul diplomatic ar fi a treia posibilitate. Astfel de documente sunt acordate persoanelor care călătoresc cu afaceri de stat. Dar, chiar şi în acest caz, i s-ar putea cere viză.

A patra posibilitate ar fi un elicopter care să decoleze de pe acoperişul ambasadei, care este la etajul 1 al unei clădiri pe care o împarte cu ambasada Columbiei. Totuşi, ca să ajungă pe acoperiş, Assange ar trebui să calce în spaţii care nu au statut de teritoriu diplomatic.
A cincea posibilitate, ar fi să călătorească în maşina ambasadorului, care este, de asemenea, teritoriu diplomatic, dacă merge către ţara ambasadorului, ceea ce înseamnă că ar putea fi scos din Marea Britanie prin Canalul Mânecii.

Şi ultima posibilitate depistată de jurnaliştii de la « Daily Mail » ar fi ca Assange să fie scos din ţară legat cu cătuşe de un diplomat. Totuşi, un oficial britanic a declarat : « Nu contează de cine va fi legat. Noi le-am spus clar ecuadorienilor că, dacă-l vedem în afara ambasadei, îl vom aresta ».

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite