Lech Walesa îi transmite lui Donald Trump să refacă din Statele Unite un „imperiu al binelui“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lech Walesa FOTO EPA
Lech Walesa FOTO EPA

Donald Trump trebuie să se axeze pe restabilirea leadershipului moral al Statelor Unite şi să refacă din ţara lui un „imperiu al binelui“, a declarat fostul lider de sindicat şi preşedinte polonez Lech Walesa, joi, cu trei zile înainte de vizita preşedintelui american la Varşovia.

Liderul de la Casa Albă este aşteptat duminică la Varşovia pentru a participa la marcarea a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, ce a început la 1 septembrie 1939 printr-un atac al Germaniei naziste contra Poloniei.

Cu trei zile înainte de această vizită mult aşteptată, Lech Walesa îi transmite lui Donald Trump să facă în aşa fel încât ţara sa să redevină un „imperiu al binelui“.

„Preşedinte Trump, vă cer să recuceriţi poziţia de lider mondial pentru Statele Unite“, spune Walesa, în vârstă de 75 de ani, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, într-un interviu publicat de cotidianul „Rzeczpospolita“ şi preluat de AFP, potrivit lapresse.ca.

„Lumea are nevoie de leadershipul Statelor Unite, de un leadership moral şi politic, nu doar economic şi militar“, continuă fostul lider al sindicatului „Solidaritatea“.

„Statele Unite au fost timp de mai mulţi ani un imperiu al binelui care a condus lumea“, subliniază el.

El a comparat acest „imperiu al binelui“ cu un „imperiu al răului“, un termen folosit în 1983 de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, pentru a descrie Uniunea Sovietică.

Walesa conducea în 1983 sindicatul Solidaritatea, care a reprezentat o amplă mişcare socială ce a grăbit căderea regimului comunist polonez în 1989.

Fiind în relaţii glaciale cu Guvernul conservator polonez, Lech Walesa a anunţat că nu va participa la ceremoniile programate pentru duminică la Varşovia.

Cu prilejul acestui eveniment, Trump va susţine un discurs în centrul capitalei Poloniei. Preşedintele rus Vladimir Putin nu a fost invitat la ceremonii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite