Lansarea unui satelit chinezesc a declanșat o alertă de raid aerian în Taiwan

0
Publicat:

Taiwanul a emis o alertă de raid aerian pe întreaga insulă după ce un satelit chinez a survolat spațiul aerian din sudul său cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale cruciale.

Lansarea satelitului chinez FOTO: Facebook/China Science
Lansarea satelitului chinez FOTO: Facebook/China Science

Utilizatorii de telefoane mobile din întreaga insulă autoguvernată au primit un mesaj prin care erau avertizați să "fie atenți pentru siguranța lor".

"Alerta prezidențială" a subliniat nervozitatea înaintea alegerilor prezidențiale și legislative cruciale de sâmbătă, scrie bbc.com.

China revendică de mult timp Taiwanul ca parte a propriului teritoriu și a fost acuzată că intervine în vot.

Insula autonomă, cu o populație de 23 de milioane de locuitori, este un punct cheie în lupta dintre China și SUA pentru supremația în Asia. Analiștii spun că alegerile vor influența traiectoria relațiilor dintre Beijing și Washington.

Satelitul a fost lansat de la Centrul de lansare a sateliților Xichang din provincia chineză Sichuan la ora locală 15:03, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan. Aproximativ în același timp cu alerta, televiziunea chineză CCTV a anunțat că un satelit numit Einstein Probe a fost lansat cu "succes deplin".

Ministrul taiwanez de externe, Joseph Wu, a declarat că lansarea unui satelit deasupra spațiului aerian taiwanez atât de aproape de alegeri este o activitate "grizonată", a relatat agenția de presă Reuters.

"Când o rachetă zboară deschis pe cerul nostru, unele dintre tuburile sau resturile lor vor cădea în această regiune", a declarat Wu, care se afla la o conferință de presă în momentul în care a fost trimisă alerta.

"Acesta este motivul pentru care centrul nostru național de alertă va emite acest tip de alertă. S-a mai întâmplat și înainte".

Taiwanul a declarat că ministerul său al apărării urmărește traiectoria satelitului pentru a "alerta și a răspunde în mod corespunzător" la această situație. Satelitul se afla la altitudine mare când a traversat spațiul aerian al Taiwanului, a precizat ministerul.

Presa taiwaneză spune că este pentru prima dată când guvernul său a transmis o alertă de această natură la nivelul întregii insule.

Eric Chu, președintele principalului partid de opoziție din Taiwan, Kuomintang (KMT), a acuzat guvernul Partidului Democrat Progresist (DPP) de alarmism, în special prin utilizarea termenului "rachetă" în versiunea engleză a alertei. Acesta sună astfel: "Alertă de raid aerian. O rachetă survolează spațiul aerian al Taiwanului, fiți atenți".

"Este prima dată când aud că lansarea unui satelit poate declanșa o astfel de alertă. Toată lumea a fost posibil șocată, crezând că este vorba de o rachetă, dar s-a dovedit a fi un satelit... Așa că eu cred că Ministerul Apărării Naționale încearcă să inducă în eroare publicul prin emiterea unei astfel de alerte", a declarat el.

Ulterior, Ministerul Apărării din Taiwan și-a cerut scuze pentru că a făcut referire inexactă la o rachetă în mesajul adresat telefoanelor mobile.

Potrivit Agenției Spațiale Europene, Sonda Einstein este un parteneriat între agenție, Academia Chineză de Științe și Institutul Max Planck pentru Fizică Extraterestră.

Satelitul va "observa misterioase fenomene tranzitorii din univers, comparabile cu pâlpâitul artificiilor, cu scopul de a dezvălui aspecte violente și puțin cunoscute ale cosmosului", a anunțat marți agenția chineză de presă Xinhua.

În decembrie, presa taiwaneză a raportat, de asemenea, trecerea unor rachete purtătoare chinezești deasupra insulei. Un raport al Focus Taiwan publicat la 10 decembrie a declarat că o rachetă purtătoare, lansată tot din Xichang, a trecut deasupra sud-vestului Taiwanului în spațiul cosmic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite