Kim Jong Un prezidează o reuniune pe tema agriculturii, în contextul speculaţiilor privind penurii alimentare grave

0
Publicat:

Liderul nord-coreean Kim Jong Un prezidează o importantă reuniune a partidului, pentru a discuta despre dezvoltarea agriculturii, informează luni media de stat din această ţară izolată, transmite AFP.

 Kim Jong Un - arhivă. FOTO AFP
Kim Jong Un - arhivă. FOTO AFP

Astfel de reuniuni sunt convocate, de obicei, o dată sau de două ori pe an, însă această nouă şedinţă plenară în curs, deschisă de  Kim Jong Un, intervine cu doar două luni după cea precedentă, care s-a axat de asemenea pe probleme agricole, potrivit Agerpres, care citează sursa amintită.

Frecvenţa neobişnuită a unor reuniuni consacrate agriculturii alimentează speculaţiile conform cărora Coreea de Nord s-ar putea confrunta în prezent cu penurii alimentare grave.

„Programul de revoluţie rurală în noua eră”

Liderul nord-coreean a deschis, duminică, o reuniune plenară a înalţilor responsabili ai partidului, pentru a „analiza şi superviza (...) programul de revoluţie rurală în noua eră şi a decide sarcini importante (de îndeplinit) imediat şi sarcini urgente", raportează agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

Participanţii „au aprobat în unanimitate subiectele de pe ordinea zile şi s-au implicat în discuţii" asupra acestui subiect, a mai informat KCNA fără alte precizări.

 Ministerul sud-coreean pentru Unificare a semnalat decese cauzate de foamete  în Coreea de Nord.

„Estimăm că penuriile alimentare de acolo sunt grave", a declarat săptămâna trecută Koo Byoung-sam, purtător de cuvânt al ministerului sud-coreean, adăugând că Phenianul pare să fi cerut ajutor de la Programul Alimentar Mondial (PAM).

Coreea de Nord,  dotată cu arme nucleare şi vizată de numeroase sancţiuni din cauza programelor sale de armament, se confruntă de multă vreme cu probleme privind alimentaţia.

Țara este foarte vulnerabilă în faţa catastrofelor naturale, în special în faţa inundaţiilor şi secetei, din cauza unei lipse cronice de infrastructuri, dar şi a defrişărilor şi deceniilor de proastă gestiune publică.

Situaţia s-a agravat odată cu închiderea frontierelor impusă de stat de la declanşarea pandemiei de coronavirus, care a fost relaxată abia recent, pentru a permite unele schimburi cu China vecină.

Cea mai gravă penurie alimentară

Coreea de Nord a fost periodic lovită de perioade foamete, dintre care cea din anii 1990 a ucis sute de mii de oameni, chiar milioane, conform unor estimări.

Țara traversează în prezent cea mai gravă penurie alimentară după mai multe decenii, potrivit site-ului specializat asupra Coreei de Nord, 38 North.

Potrivit unei evaluări publicate de același site în ianuarie 2023, regimul de la Phenian este constrâns să facă faţă unei „situaţii de urgenţă umanitară complexă, al cărei nucleu îl constituie insecuritatea alimentară". 

Analiza preţurilor la orez şi porumb în lume şi în Coreea de Nord arată o divergenţă a preţurilor „semnificativă" de la începutul lui 2021, ceea ce înseamnă că alimentele sunt mult mai scumpe în Nord, iar asta „semnalează o ruptură" în aprovizionare, adaugă 38 North.

Într-un comentariu publicat recent de principalul cotidian de stat nord-coreean, Rodong Sinmun, regimul a declarat că ţara trebuie să continue linia unei „economii autosuficiente", în cadrul luptei sale împotriva „imperialiştilor".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite