Jurnalista Zhang Zhan, arestată după ce a relatat despre începutul pandemiei în China, se află în stare gravă. ONU face apel la eliberarea ei: Reacţia Beijingului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un manifestant cerând eliberarea jurnalistei Zhang Zhan FOTO EPA-EFE
Un manifestant cerând eliberarea jurnalistei Zhang Zhan FOTO EPA-EFE

ONU insistă pentru eliberarea jurnalistei Zhang Zhan, care a surprins începutul situaţiei legate de COVID-19 în Wuhan, oraşul de unde a izbucnit pandemia, însă Beijingul se opune vehement, considerând cererile în acest sens ca fiind „iresponsabile”.

Purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), Marta Hurtado, şi-a exprimat îngrijorarea vineri în legătură cu informaţiile potrivit cărora starea de sănătate a jurnalistei Zhang Zhan, în vârstă de 38 de ani, se agravează rapid.

„Facem apel către autorităţile chineze să ia în considerare eliberarea imediată a lui Zhang, chiar dacă numai din motive umanitare, şi să-i pună la dispoziţie asistenţă medicală de urgenţă, cu respectarea voinţei şi a demnităţii sale”, a declarat Hurtado, citată într-un comunicat.

Misiunea chineză la ONU a protestat imediat faţă de apelul OHCHR, susţinând declaraţiile purtătoarei sale de cuvânt ca fiind „iresponsabile” şi „eronate”.

În februarie 2020, Zhang Zhan, o fostă avocată din Shanghai, s-a deplasat la Wuhan pentru a relata despre situaţia de acolo la câteva zile după plasarea în carantină a metropolei de 11 milioane de locuitori, relatează AFP.

Autorităţile chineze nu au digerat iniţiativa jurnalistei, arestând-o în mai 2020 şi condamnând-o şapte luni mai târziu la patru ani de închisoare pentru „provocare de dispute şi tulburări”. Este o acuzaţie folosită de obicei de regimul comunist în China pentru a reduce la tăcere disidenţa.

Ori liderul chinez Xi Jinping se prezintă ca un model de urmat şi un învingător al pandemiei de COVID-19.

Zhang Zhan se află în prezent în greva foamei, ca formă de protest faţă de detenţia sa.

Fratele ei mărturiseşte acum că jurnalista „este foarte slăbită şi s-ar putea să nu trăiască foarte mult, să nu treacă iarna”.

Pe lângă Zhang Zhan, alţi trei jurnalişti, Chen Qiushi, Fang Bin şi Li Zehua, au fost arestaţi în China după ce au relatat despre criza COVID-19.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite