Un jurnalist Al Jazeera era și comandant Hamas, potrivit armatei israeliene FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un laptop găsit în Gaza conținea documente și imagini care arată că jurnalistul Al Jazeera Mohamed Washah este agent în forțele antitanc ale grupării islamiste palestiniene și a făcut cercetări pentru unitatea aeriană, potrivit IDF.

Armata israeliană desfășoară o operațiune terestră în Fâșia Gaza FOTO EPA-EFA
Armata israeliană desfășoară o operațiune terestră în Fâșia Gaza FOTO EPA-EFA

„Dimineața, el este jurnalist pe canalul Al Jazeera, iar seara, un terorist în Hamas!” a scris locotenent-colonelul Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt al IDF în limba arabă, într-o postare de duminică pe platforma de socializare X.

Acesta a explicat că în urmă cu câteva săptămâni, soldații au găsit un laptop într-o bază Hamas din nordul Gazei, care aparținea unui bărbat pe nume Mohamed Washah

Washah, din cartierul Bureij, în centrul Gazei, a apărut în transmisiunile Al Jazeera în ultimele luni, postul deținut de Qatar prezentându-l drept unul dintre jurnaliștii lor.

Purtătorul de cuvânt al IDF a spus că documentele recuperate de pe laptop au dezvăluit că Washah, 37 de ani, este un „comandant proeminent” în unitatea de rachete antitanc a Hamas, iar la sfârșitul anului 2022, a început să lucreze în cercetare și dezvoltare pentru unitatea aeriană a grupului terorist.

Totodată, datele colectate de pe computer includ imagini care leagă Washah de activitățile din cadrul Hamas.

Oficialul a postat fotografii în care Washah pare că face instruire pentru utilizarea armelor antitanc, precum și mânuind alte arme și o dronă.

„Cine știe câte detalii vom mai dezvălui despre prezența altor teroriști în haine jurnalistice în viitorul apropiat”, a scris Adraee.

Luna trecută, doi jurnalişti Al Jazeera ucişi într-un atac aerian israelian la Rafah au fost acuzaţi ulterior de către IDF că sunt membri ai Hamas şi ai Jihadul Islamic Palestinian.

Hamza Wael Dahdouh, fiul corespondentului Al Jazeera la Gaza, Wael Al-Dahdouh, și Mustafa Thuria, un responsabil video pentru AFP, care lucra și pentru postul de televiziune din Qatar, au fost uciși în incidentul din ianuarie. Un al treilea jurnalist, Hazem Rajab, a fost grav rănit, a spus Al Jazeera.

IDF spunea atunci că cei doi călătoreau într-o mașină cu un agent terorist care opera o dronă.

Ca răspuns la o întrebare cu privire la acel incident, purtătorul de cuvânt al unității a declarat pentru The Times of Israel că o aeronavă militară „a identificat și a lovit un terorist care opera o aeronavă într-un mod care pune forțele IDF în pericol”.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite