Julian Assange vrea garanţii cu privire la o eventuală extrădare în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatorul site-ului WikiLeaks Julian Assange a reclamat luni garanţii diplomatice care să îl asigure că nu va fi urmărit de către Statele Unite pentru publicarea de documente secrete, în cazul în care ar fi extrădat, într-un final, către Suedia, relatează AFP.

"În cele din urmă, acest lucru ar putea depinde de garanţiile pe care Marea Britanie, Statele Unite şi Suedia sunt pregătite să le ofere", a declarat australianul într-un interviu pentru The Sydney Morning Herald, acordat de la sediul ambasadei Ecuadorului din Londra.

El s-a refugiat în ambasadă de săptămâna trecută, cu scopul de a scăpa de o extrădare în Suedia, pentru o presupusă faptă de viol.

Fondatorul WikiLeaks se teme să nu fie transferat de către Stockholm în Statele Unite, unde să fie judecat pentru spionaj, în urma divulgării pe site-ul său a peste 250.000 de telegrame diplomatice americane, în special cu privire la războaiele din Irak şi Afganistan.

"De exemplu, dacă Statele Unite pot garanta abandonarea anchetei în faţa unui Mare Juriu, precum şi a oricărei anchete asupra activităţilor WikiLeaks, ar fi o garanţie importantă (...). Angajamentele diplomatice au o anumită greutate", a declarat Assange pentru cotidianul australian.

El a reproşat din nou Guvernului australian că nu a urmărit cazul său cu suficientă seriozitate. "Este un caz politic foarte serios (...) pe care Guvernul austraian ar trebui să îl trateze cu seriozitatea pe care o merită", a subliniat el.

"Am fost prezentat de către Statele Unite, până la nivel de vicepreşedinte, ca un terorist cibernetic, precum şi de către premierul şi ministrul Afacerilor Externe suedezi (...). Acest lucru necesită, cu siguranţă, un răspuns din partea Guvernului Gillard", a apreciat Assange, în vârstă de 40 de ani.

Canberra a apreciat duminică, din nou, că nu există "niciun indiciu" potrivit căruia Statele Unite să ceară extrădarea fondatorului site-ului WikiLeaks, în cazul în care acesta ar fi trimis în Suedia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite