Julian Assange a primit pașaport de aborigen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange a primit „pașaport al Națiunilor Aborigene" din Australia într-o ceremonie desfășurată la Sydney. Aborigenii și tatăl acestuia au spus că el a fost „abandonat" de autoritățile australiene.

Tatăl lui Assange, John Shipton, a acceptat „documentul" în cadrul ceremoniei desfășurate sâmbătă, la Sydney.
El a spus că fiul său a fost „abandonat" de autoritățile australiene.

Gestul de solidaritate al aborigenilor pentru Assange vine după ce acesta a primit drept de azil în Ecuador.
"Guvernele australiene, indiferent de culoarea politică, sunt gata să-și abandoneze cetățenii aflați în dificultate în străinătate", a spus tatăl lui Assange.

Julian Assange se află în ambasada Ecuadorului din Londra din iunie pentru a evita extrădarea în Suedia unde este anchetat pentru tentativă de viol. Avocații săi susțin că investigația este numai un pretext și se tem că autoritățile suedeze îl vor extrăda în SUA, unde ar putea fi anchetat pentru publicarea de documente secrete ale ambasadelor.

Aborigenii vor suveranitate

Grupul care a organizat ceremonia de acordarea a pașaportului, Asociația pentru Dreptate și Justiție a Indigenilor, militează pentru suveranitatea aborigenilor din Australia.

Tatăl lui Assange a spus că fiul său ar fi dorit o schimbare a formulării de pe document, dar că îmbrățișează această cauză. „Julian și-a exprimat mereu dorința ca aborigenii din Australia să fie recunoscuți drept națiune suverană".

Pașaportul îi va fi trimis lui Lulian Assange la Londra, scrie presa australiană.

Ministrul de Externe al Australiei, Bob Carr, a declarat luna trecută că oficialii australieni au intervenit în numele lui Assange pe lângă autoritățile suedeze de peste 60 de ori.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite