Joe Biden îşi reafirmă sprijinul pentru securitatea Israelului: Demersuri pentru aprobarea a 1 miliard de dolari în vederea reaprovizionării Domului de Fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden FOTO Arhivă
Joe Biden FOTO Arhivă

Joe Biden a vorbit la telefon, duminică, cu premierul israelian Naftali Bennett, prilej cu care preşedintele american şi-a reafirmat „sprijinul de neclintit” pentru securitatea Israelului şi „susţinerea deplină” pentru reaprovizionarea sistemului de apărare aeriană Domul de Fier.

Cei doi lideri au discutat despre securitatea în Orientul Mijlociu, „în special despre ameninţarea reprezentată de Iran şi aliaţii săi”, relatează AFP, care citează un comunicat al Casei Albe.

Preşedintele Biden a subliniat angajamentul său în favoarea stabilităţii în Orientul Mijlociu, „cu israelienii şi palestinienii bucurându-se de măsuri egale de securitate, libertate şi prosperitate”.

Biden şi Bennett şi-au exprimat, de asemenea, temerile cu privire la o invazie a armatei ruse în Ucraina.

Pe de altă parte, liderul de la Casa Albă a anunţat că „aşteaptă cu nerăbdare” să viziteze Israelul în cursul acestui an, pentru „a reafirma parteneriatul călduros şi istoric” dintre cele două ţări.

Reaprovizionarea Domului de Fier va reveni pe agenda Senatului în săptămânile următoare. În septembrie anul trecut, Camera Reprezentanţilor a aprobat un proiect de lege care prevede alocarea a 1 miliard de dolari în acest sens. Proiectul de lege a fost aprobat în Camera Reprezentanţilor, dar a fost blocat de senatorul Rand Paul. Senatorul de Kenucky afirmă că sprijină Domul de Fier, dar că sistemul de apărare „ar trebui să fie plătit” de beneficiari.

Joe Biden l-a primit anul trecut pe Naftali Bennett la Casa Albă, unde cei doi au făcut abstracţie de diferenţelor lor şi au afişat un front unit.

Guvernul condus de Naftali Bennett se opune cu înverşunare încercării administraţiei Biden de a reveni asupra deciziei fostului preşedinte Donald Trump de retragere a Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul din 2015 şi reimpunerii sancţiunilor împotriva acestei ţări, transmite AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite