Javier Milei va fi noul președinte al Argentinei și promite „sfârșitul decadenței”. Ce schimbări anunță

0
Publicat:

Într-un moment de cotitură în politica Argentinei, economistul ultraliberal Javier Milei a triumfat, duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, devenind președintele ales al țării. Anunțul inițial a fost făcut chiar de rivalul său, ministrul centrist al economiei, Sergio Massa.

Javier Milei Foto Profimedia
Javier Milei Foto Profimedia

Cu un procent covârșitor de 55,95% din voturi, Milei l-a depășit în mod cert pe contracandidatul său, care fusese fruntaș în primul tur, pe 22 octombrie. Sergio Massa a recunoscut înfrângerea în fața susținătorilor săi adunați la sediul său de campanie din Buenos Aires, exprimându-și felicitările și dorindu-i succes lui Milei în perioada următoare.

„Sfârșitul decadenței” și începutul „reconstrucției Argentinei”

În discursul său de victorie, Javier Milei a subliniat că acest moment marchează „sfârșitul decadenței” și începutul „reconstrucției Argentinei”. Avertismentul său că „nu vor exista jumătăți de măsură” a evidențiat determinarea sa de a implementa reforme rapide și radicale pentru a adresa problemele economice grave cu care se confruntă țara.

„S-a terminat cu modelul sărăcitor al castelor, astăzi adoptăm modelul libertății, pentru a redeveni o putere mondială”, a declarat Milei.

El a subliniat necesitatea unei schimbări de paradigmă în politică și a insistat asupra importanței abordării problemelor majore precum inflația, stagnarea, lipsa locurilor de muncă reale și insecuritatea.

Javier Milei, cunoscut pentru pledoaria sa în favoarea unei terapii cu șoc pentru a revitaliza economia, a atras atenția asupra necesității de reforme fără ezitare: „Nu este loc pentru gradualism, nu este loc pentru soluții călduțe sau jumătăți de măsură.”

Viitorul președinte al țării a întins mâna „tuturor argentinienilor și liderilor politici” pentru a construi „noua Argentina”, dar a avertizat cu privire la posibila rezistență socială la schimbările propuse. În fața eventualei opoziții, Milei a declarat ferm că tot ceea ce este în conformitate cu legea este permis, subliniind determinarea sa de a elimina privilegiile care sărăcesc majoritatea.

Javier Milei va prelua mandatul pe data de 10 decembrie, urmându-l pe actualul președinte peronist, Alberto Fernandez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite