Israelul va împrumuta Autoritatea Palestiniană cu 150 de milioane de dolari, după o întâlnire la nivel înalt între Benny Gantz şi Mahmoud Abbas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene / FOTO EPA-EFE
Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene / FOTO EPA-EFE

Benny Gantz, ministrul israelian al Apărării, a anunţat o serie de măsuri prin care Israelul încearcă să ajute Autoritatea Palestiniană. Printre acestea se numără şi planul de a acorda un împrumut de 150 de milioane de dolari autorităţilor din Cisiordania.

Anunţul a venit după ce Benny Gantz a discutat cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas în cadrul primei întâlniri la nivel înalt dintre cele două părţi din 2014, scrie Al Jazeera.

Întâlnirea marchează o schimbarea importantă de direcţie în relaţiile bilaterale, după lipsa completă de comunicare dintre Abbas şi liderii israelieni care a caracterizat relaţiile din ultimii ani. Noul guvern al Israelului a spus în repetate rânduri că este interestat să ajute Autoritatea Palestiniană condusă de Abbas, rivala grupului Hamaz din Fâşia Gaza.

„Cu cât este mai puternic Autoritatea Palestiniană, cu atât Hamas este mai slab”, a declarat Gantz. „Şi cu cât este mai capabilă să guverneze, cu atât vom avea mai multă siguranţă şi mai puţine lucruri de făcut”, a adăugat acesta.

Ministerul israelian al Apărării a confirmat că Israelul a acceptat să împrumute Autoritatea Palestiniană cu aproximativ 155 de milioane de dolari. Suma va fi plătită prin taxele pe care Israelul le colectează de obicei pentru palestinieni.

Decizia vine la două zile după ce preşedintele american Joe Biden l-a îndemnat pe premierul israelian Naftali Bennet să depună eforturi pentru a îmbunătăţi viaţa palestinienilor.

Hamas a condamnat întâlnirea dintre Gantz şi Abbas, un purtător de cuvânt al grupării spunând că astfel de întâlniri „vor contribui la creşterea divizării între palestinieni şi vor complica situaţia”. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite