Iranul este pregătit pentru compromisuri în favoarea ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ali Akbar Salehi s-a adresat Agenţiei Internaţionale pentru Energie
Atomică. FOTO: Reuters
Ali Akbar Salehi s-a adresat Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. FOTO: Reuters

Noul şef al Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică a promis luni că va consolida colaborarea cu organele de supravegherea activităţii nucleare, desemnate de Organizaţia Naţiunilor Unite. Declaraţiile oficialului au fost făcute la mai puţin de două săptămâni înainte de o nouă sesiune de discuţii cu privire la controversatele activităţi nucleare ale Iranului.

„Am un mesaj din partea noului nostru preşedinte (Hassan Rouhani), să continuăm consolidarea şi extinderea cooperării cu agenţia (pentru energie atomică)”, a declarat Ali Akbar Salehi în cadrul întâlnirii anuale a statelor membre Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), la Viena.

Scopul autorităţilor iraniene este de „a încheia aşa-zisa chestiune nucleară iraniană”, a mai spus Salehi, numit săptămâna trecută la conducerea Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică.

Potrivit declaraţiilor recente, preşedintele Rouhani şi ministrul de Externe Mohammad Javad Zarif au „intenţii mai serioase” de a ajunge la o soluţie comună decât guvernul precedent.

AIEA şi oficiali din Iran se vor întâlni pe 27 septembrie în capitala Austriei, ocazie pe care ONU o va folosi pentru a încerca să obţină reluarea investigaţiilor asupra centralelor nucleare iraniene. Guvernul de la Teheran este este bănuit că dezvoltă bomba nucleară, suspiciunile fiind alimentate şi de repetatele interdicţii de verificare  a centralelor nucleare.

De la începutul anului 2012 au avut loc zece sesiuni de negocieri, toate fără succes. Însă alegerea lui Rouhani la preşedinţia Iranului în iunie, noul preşedinte fiind un islamist moderat, a fost percepută drept un semn de progres. Deocamdată Statele Unite ale Americii au impus sancţiuni economice Iranului, până când va autoriza investigarea centralelor de îmbogăţire a uraniului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite