Irakul îl retrage pe însărcinatul cu afaceri de la Ankara în urma bombardării de Turcia a unei staţiuni turistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

În plus, Consiliul Naţional de Securitate a instruit Ministerul de Externe irakian să pregătească un dosar privind încălcările suveranităţii Republicii Arabe de către Turcia.

Consiliul de Securitate Naţională de sub guvernarea Irakului a decis miercuri seară să-l recheme pe însărcinatul cu afaceri de la Ankara pentru consultări în legătură cu bombardarea unui sit turistic din nordul Republicii Arabe de către artileria turcă. Acest lucru a fost raportat de agenţia irakiană INA .

În urma unei şedinţe de urgenţă, Consiliul Naţional de Securitate, condus de premierul irakian Mustafa al-Kazimi, a decis să-l cheme pentru consultări pe însărcinatul cu afaceri de la Ankara şi să nu trimită un nou şef al misiunii diplomatice în Turcia. În plus, consiliul a instruit Ministerul de Externe irakian să pregătească un dosar privind încălcările suveranităţii Republicii Arabe de către Turcia şi să depună o plângere la Consiliul de Securitate al ONU, precum şi să cheme ambasadorul turc la Bagdad şi să protesteze la acesta.

Comandamentul operaţional comun al Irakului a fost însărcinat, în special, să raporteze situaţia de la graniţa celor două ţări şi să ia toate măsurile necesare pentru apărarea statului, să se coordoneze cu guvernul Kurdistanului irakian pe probleme de securitate. Armata ar trebui, de asemenea, să ceară Turciei să-şi retragă forţele armate de pe teritoriul irakian şi să-şi ceară scuze pentru bombardarea unităţii turistice.

Miercuri, portalul de ştiri irakian SHAFAQ News a raportat că cel puţin nouă persoane au fost ucise şi 22 au fost rănite în urma bombardării unui sit turistic din provincia Dahuk (parte a Kurdistanului irakian) de către artileria turcă. Serviciul de presă al organelor de drept din republică a informat despre moartea a opt persoane şi rănirea a 23.

Pe fundalul a ceea ce s-a întâmplat într-o serie de provincii din Irak, au avut loc proteste. Zeci de oameni au organizat o demonstraţie în faţa ambasadei Turciei şi a centrului de solicitare a vizelor din centrul oraşului Bagdad. Potrivit SHAFAQ News, protestatarii au cerut închiderea misiunii diplomatice.

În provinciile sudice Muthanna şi Dhi Qar, demonstranţii au cerut interzicerea mărfurilor turceşti.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite