Inundaţii istorice în Africa de Sud. S-au raportat aproximativ 400 de morţi. Oamenii încă îşi caută rudele | FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: AFP
FOTO: AFP

Africa de Sud se confruntă, de luni, cu ploi torenţiale fără precedent în ultimii 60 de ani. Inundaţiile au devastat mai multe regiuni, în timp ce numărul decedaţilor a ajuns aproape la 400, iar localnicii îşi caută în continuare rudele dispărute.

GALERIE FOTO

Inundaţiile cu care se confruntă provincia de coastă KwaZulu-Natal (Est) sunt considerate cel mai grav dezastru meteorologic din istoria Africii de Sud, scrie Agerpres.  Numeroase drumuri, poduri şi locuinţe au fos distruse şi mai multe regiuni au rămas fără electricitate şi fără apă potabilă. Portul din Durban, unul dintre cele mai mari porturi de marfă din Africa, a fost închis.

Potrivit sursei citate, KwaZulu-Natal este una dintre cele mai importante destinaţii de vacanţă din ţară, iar furtunile nu sunt un fenomen rar în această perioadă a anului. Cu toate acestea, sunt prognozate în continuare ploi pentru weekendul de Paşte.

Mărturiile localnicilor

Autorităţile au transmis că aproximativ 13.600 de persoane au rămas fără adăpost din cauza inundaţiilor. „Mă simt pierdută şi singură. Cred că îmi pierd minţile”, a declarat Winnie Hlakanyana, în vârstă de 51 de ani, după ce casa din Kwazulu-Natal i-a fost total distrusă, lăsându-i pe ea şi pe şase dintre copiii ei fără adăpost, scrie Reuters.

O altă localnică, Bonakele Mtshali, era plecată la o înmormântare când apa i-a măturat casa de pe deal. În urma tragediei, cele două fiice ale sale au dispărut, una dintre ele fiind ulterior găsită moartă. „Nu pot să fac nimic decât să-mi caut în continuare fiica cea mică, să le pot îngropa împreună", a declarat Mtshali pentru Reuters. 

Sud-africanii încă mai caută supravieţuitori, iar autorităţile au mobilizat deja fonduri de urgenţă pentru a sprijini miile de oameni fără adăpost. „Nu ne oprim să săpăm. Vom săpa până îl găsim”, a declarat o altă femeie, care îşi căuta nepotul, pe care nu îl mai găseşte de marţi. 

Specialiştii sunt de părere că regiunea de sud-est a Africii devine din ce în ce mai vulnerabilă la furtunile violente şi la inundaţii din cauza schimbărilor climatice. Ei se aşteaptă ca tendinţa să se înrăutăţească dramatic în următoarele decenii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite