Înregistrările secrete ale uciderii lui Jamal Khashoggi. Mărturii ale persoanelor care le-au ascultat. Ce glume făceau „măcelarii” jurnalistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jamal Khashoggi

Helena Kennedy, o avocată britanică ce a participat la ancheta ONU privitoare la asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a ascultat o înregistrare furnizată de autorităţile turce în care Khashoggi este calificat drept un „animal de sacrificat”.

Înregistrările din Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul au fost ascultate de foarte puţine persoane, însă două dintre ele au vorbit în exclusivitate pentru emisiunea Panorama a postului BBC despre ceea ce au auzit.

Helena Kennedy a notat detalii ale conversaţiilor pe care le-a auzit între membrii echipei de asasini care l-au ucis pe Khashoggi, editorialist al Washington Post.

„Poţi să-i auzi cum râd. E un lucru care-ţi dă fiori. Aşteaptă acolo ştiind că acest om va intra şi că va fi ucis şi tranşat”.

Kennedy a fost invitată să se alăture unei echipe conduse de Agnes Callamard, raportorul special al ONU pentru crime extrajudiciare. 

Callamard a declarat pentru BBC că a durat o săptămână până când a reuşit să convingă serviciile secrete turce să-i permită ei şi lui Kennedy, alături de traducătorul din arabă să asculte înregistrările. 

Au ascultat 45 de minute de întregistrări efectuate în două zile cruciale.

Jamal Khashoggi, în vârstă de 59 de ani, se logodise cu Hatice Cengiz, o cercetătoare turcă din mediul academic. Jurnalistul avea nevoie de documentele sale de divorţ pentru a se putea recăsători, aşa că a fost nevoit să meargă la Consulatul saudit.

În ziua primei sale vizite la consulat, Cengiz a trebuit să rămână afară. Ea îşi aminteşte că Khashoggi a ieşit din clădire cu un zâmbet pe chip. I-a spus că oficialii au fost surprinşi să-l vadă şi i-au oferit ceai şi cafea.

„A spus că nu e nimic de care să se teamă, îi era atât de dor de ţara lui şi faptul că a respirat acel aer familiar l-a făcut să se simtă foarte bine”.

Khashoggi a fost nevoit să se întoarcă după câteva zile.

Dar de îndată ce a plecat după vizita la consulat, oficialii au început să sune la Riad, în Arabia Saudită – aceste apeluri fiind înregistrate de serviciile turce de informaţii.

„Ceea ce este interesant legat de aceste apeluri e că se refereau la Khashoggi ca la una dintre persoanele care erau căutate”, a spus Callamard.

Se crede că primul telefon a fost dat lui Saud al-Qahtani, influentul consilier al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, cel care conducea aşa-numitul birou de comunicare al lui MBS.

„Există înregistrări cu cel puţin patru conversaţii telefonice pe 28 septembrie, între consulat şi Riad. Acestea includ conversaţii între consului general şi şeful securităţii de la Ministerul de Externe, care i-a vorbit despre o misiune secretă plătnuită – „o datorie naţională”.

Nu am niciun dubiu că aceasta a fost o misiune serioasă, foarte bine organizată, comandată de sus”, a spus Kennedy. 

În după-amiaza zilei de 1 octombrie, trei ofiţeri saudiţi de informaţii au zburat la Istanbul. Este cunoscut faptul că doi dintre ei au lucrat în biroul prinţului saudit.

Callamard consideră că erau într-o misiune de recunoaştere.'

„Probabil că au analizat clădirea consulatului, ca să determine ce pot face şi ce nu”.

În primele ore ale dimineaţii de 2 octombrie, un avion privat a aterizat pe aeroportul din Istanbul. La bordul lui erau nouă saudiţi – inclusiv un medic legist pe nume Salah al-Tubaigy.

După ce le-a verificat identităţile şi istoricul, Callamard consideră că aceştia erau o echipă de asasini saudiţi.

„Operaţiunea a fost desfăşurată de oficiali de stat, acţionau în calitatea lor de oficiali”, a spus ea. „Doi dintre ei aveau paşapoarte diplomatice”.

După ce a ascultat înregistrările, Kennedy a ajuns la concluzia că cel care părea să conducă operaţiunea era Maher Abdulaziz Mutreb. Mutreb era văzut des călătorind alături de prinţul saudit.

Mai târziu în dimineaţa zilei de 2 octombrie, Khashoggi a primit un telefon pentru a veni la consulat după documentele sale.

În timp ce el şi logodnica sa Cengiz se îndreptau spre consulat, o conversaţie telefonică macabră avea loc înăuntru între Mutreb şi legistul al-Tubaigy.

„Vorbeşte despre felul cum face el autopsiile. Poţi să-i auzi râzând”, povesteşte Kennedy. „Spune <<ascult  des muzică atunci când tai cadavre. Şi câteodată am la îndemână o cafea şi o ţigară”.

Ulterior, înregistrarea dezvăluie faptul că legistul ştie ce trebuie să facă, potrivit avocatei.

„Este prima dată în viaţa mea când va trebui să tai bucăţi pe podea”, îşi aminteşte Kennedy că a spus legistul. „Chiar dacă eşti un măcelar, atârni animalul de ceva ca să faci asta”.

Un birou din consulat a fost pregătit şi podeaua a fost acoperită cu plastic. Personalul turc a primit zi liberă.

„Când Khashoggi ajunge întreabă << a ajuns animalul de sacrificat?>>, aşa se referă la el”, spune Kennedy.

După ce Khashoggi ajunge în consulat, i se cere să-i trimită un mesaj text fiului său şi jurnalistul refuză.

„A fost un moment în care poţi auzi cum Khashoggi trece de la a fi un bărbat care e o persoană sigură pe ea la un simţ al fricii – teamă crescută, groază crescută - şi apoi cum realizează că ceva fatal se va întâmpla”.

Khashoggi este în cele din urmă sufocat cu o pungă de plastic, după cum se aude din înregistrări, potrivit lui Kennedy,

„Poţi auzi o voce spunând <<Lasă-l să taie>>şi pare a fi a lui Mutreb. Şi apoi cineva strigă <<E gata>> şi altcineva spune <<Ia-l, ia-l. Pune asta pe capul lui. Înfăşoară-l>>. Pot doar să presupun că-i tăiaseră capul”.

Trupul lui Khashoggi nu a fost niciodată găsit.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite