INFOGRAFIE Yasser Arafat va fi deshumat marţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rămăşiţele fostului lider palestinian vor fi analizate pentru a se determina dacă a fost otrăvitAutorităţile palestiniene au apelat la deshumare după ce au decis demararea unei noi investigaţii asupra felului în care a murit Yasser Arafat.

Principala ipoteză analizată este uciderea prin otrăvire cu poloniu-210, o substanţă extrem de toxică. 

„Este foarte dureros. Este un şoc şi nu este deloc uşor pentru mine şi pentru fiica mea“, a declarat pentru AFP Suha Arafat, văduva fostului lider palestinian. „Trebuie însă să realizăm acest procedeu pentru a putea întoarce foaia în ceea ce priveşte toată această secretomanie care înconjoară moartea soţului meu. Dacă a fost vorba de o crimă, trebuie să fie scoasă la lumină şi soluţionată“, a adăugat aceasta. 

Zvonurile şi speculaţiile au apărut încă de când o deteriorare rapidă a stării sale de sănătate i-a cauzat moartea, în noiembrie 2004, la spitalul militar Percy din arondismentul Clamart, situat în vestul Parisului.

poloniu

Arafat avea atunci 75 de ani. Medicii francezi nu au putut stabili motivul din spatele morţii primului preşedinte ales democratic în Palestina. 

La cererea soţiei, nu a fost efectuată autopsia. Însă în rândul poporului palestinian, convingerea că Arafat a fost otrăvit de israelieni este aproape de certitudine.

Această teorie a câştigat tot mai mult teren şi după ce, în iulie, un reporter Al-Jazeera a dezvăluit analize realizate în Elveţia care indicau un nivel anormal de poloniu, substanţă radioactivă, găsit pe hainele şi obiectele personale ale liderului. 

Poloniul, folosit pentru uciderea lui Litvinenko

Suha Arafat a solicitat atunci autorităţilor franceze să deschidă o anchetă oficială pentru posibilă crimă. 

Poloniul este substanţa cu care a fost ucis şi Alexander Litvinenko, fost spion rus şi critic dur al Kremlinului, la Londra, în 2006.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite