India se confruntă cu „o febră misterioasă” care a ucis mai mulţi copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dengue este în principal o boală tropicală şi circulă în India de sute de ani  FOTO EPA-EFE
Dengue este în principal o boală tropicală şi circulă în India de sute de ani  FOTO EPA-EFE

Cel puţin 50 de persoane, în majoritate copii, au murit de febră, iar câteva sute au fost internate în spital în şase districte din partea de est a Indiei. În unele zone din statul Uttar Pradesh, din nordul Indiei, copiii au febră mare şi transpiră abundent. Mulţi dintre ei s-au plâns şi de dureri de cap. articulare sau greaţă, iar în unele cauzuri au fost observate şi erupţii cutanate pe picioare sau braţe.

Niciunul dintre cei decedaţi nu a avut rezultat pozitiv pentru Covid-19. Medicii din câteva dintre districtele afectate - Agra, Mathura, Mainpuri, Etah, Kasganj şi Firozabad - cred că o cauza posibilă ar putea fi febra dengue, o infecţie virală transmisă de ţânţari, potrivit BBC.

Specialiştii spun că mulţi dintre pacienţii internaţi în spital aveau nivelul de trombocite scăzut, ceea ce caracterizează o formă severă de dengue.

„Pacienţii, în special copiii, din spitale mor foarte repede”, spune dr. Neeta Kulshrestha, cel mai înalt oficial de sănătate din districtul Firozabad, unde 40 de persoane, dintre care 32 erau copii, au murit în ultima săptămână.

„Misterioasa febră revendică încă 12 copii în 24 de ore - Numărul total de morţi în India - 68”, susţineau luni oficialii locali, potrivit publicaţiei independete RawNews1st.

Transmis de ţânţarii femele, dengue este în principal o boală tropicală şi circulă în India de sute de ani. 

Virusul este endemic în peste 100 de ţări, dar aproximativ 70% din cazuri sunt raportate din Asia. Există patru tipuri de dengue, iar copiii au până la cinci ori mai multe şanse să moară în timpul unei a doua infecţii dengue decât adulţii.

   

Conform surse citate, vor fi necesare mai multe investigaţii şi analize ale genomului, care vor dezvălui dacă „febră misterioasă” din India este declanşată de dengue sau de o serie de alte boli. Acest lucru ar însemna instruirea clinicilor şi spitalelor locale în colectarea probelor de la persoane care suferă de febră şi trimiterea lor pentru testarea genomului la laboratoare. 

Intensitatea transmisiei, potrivit dr. Halstead, poate fi determinată numai prin teste de anticorpi - numite anchete sero - pe grupe de vârstă. 

„Dacă nu investigăm corect şi regulat, o mulţime de lucruri vor rămâne în continuare un mister”, spune un virolog indian.

În cazul în care cauza deceselor misterioase se dovedeşte a fi febra dengue, acesta va fi un semnal de alarmă pentru autorităţile indiene prin confirmarea faptului că programele guvernamentale sunt ineficiente în combaterea ţânţarilor. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite