Incident în Marea Chinei de Est: Tokyo denunţă o încălcare a apelor sale de către o fregată chinezească. O navă rusească, observată recent în aceeaşi zonă

0
0
Insula Uotsuri, din Arhipelagul Senkaku, revendicat[ de Japonia, China şi Taiwan FOTO EPA-EFE
Insula Uotsuri, din Arhipelagul Senkaku, revendicat[ de Japonia, China şi Taiwan FOTO EPA-EFE

Japonia a anunţat luni că o fregată chineză a navigat în apele insulelor din Marea Chinei de Est administrate de Tokyo, dar revendicate de Beijing. De asemenea, mai multe agenţii de presă japoneze au menţionat şi trecerea unei nave militare ruseşti în aceeaşi zonă, relatează AFP.

Tokyo şi-a exprimat „marea îngrijorare” Beijingului prin canale diplomatice şi a cerut încă o dată ca astfel de incidente să nu se mai repete, a declarat Seiji Kihara, secretarul general adjunct al Guvernului japonez.

Incursiunile navelor chineze de pază de coastă în apropierea insulelor nelocuite Senkaku, numite Diaoyu de Beijing, sunt frecvente.

Însă este pentru prima dată din 2018 când o ambarcaţiune militară chineză s-a apropiat atât de mult, intrând în „zona contiguă”, o fâşie de 12 mile marine lăţime (aproximativ 22 kilometri), care se extinde în continuarea apelor teritoriale.

O ambarcaţiune militară rusă a fost observată, luni, în aceeaşi zonă, potrivit Ministerului japonez al Apărării, relatează mai multe agenţii de presă japoneze.

La sfârşitul lunii mai, bombardiere chineze şi ruseşti au zburat împreună în apropierea Japoniei, evenimentul fiind considerat drept o provocare de către Tokyo, care tocmai găzduise un summit al „Quad”, o alianţă informală între Statele Unite, Japonia, India şi Australia, care doreşte o contrapondere pentru influenţa Chinei în regiunea Asia-Pacific.

Relaţiile dintre Japonia şi Rusia s-au deteriorat considerabil de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, în contextul în care Tokyo a aplicat sancţiuni împotriva Moscovei.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri