Hipopotamii sălbatici ai lui Pablo Escobar sunt în pericol să fie sacrificați în Columbia VIDEO
0Columbia va sacrifica o parte din cei 166 de hipopotami care provin dintr-o turmă deținută de lordul drogurilor Pablo Escobar în anii 1980.
Ministrul Mediului, Susana Muhamad, a declarat că 20 vor fi sterilizați, alții vor fi transferați în străinătate, iar „unii" vor fi eutanasiați. Experții încearcă de ani de zile să controleze numărul hipopotamilor.
Escobar a importat animalele pentru grădina sa zoologică privată Hacienda Nápoles. Aceștia au fost lăsați în libertate după ce a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliția în 1993.
Autoritățile au încercat diverse abordări pentru a limita explozia populației din principalul râu columbian, Magdalena, inclusiv sterilizarea și transferul exemplarelor la grădini zoologice din străinătate, potrivit bbc.com.
Eforturile nu au reușit însă să limiteze creșterea turmei, lipsa prădătorilor și regiunea fertilă și mlăștinoasă Antioquia oferind condițiile perfecte pentru ca animalul originar din Africa să se dezvolte.
Soarta lor a fost pecetluită atunci când hipopotamii au fost declarați specie invazivă anul trecut, deschizând ușa pentru sacrificarea lor. „Lucrăm la protocolul pentru exportul animalelor", a declarat dna Muhamad, citată de presa locală.
„Nu vom exporta niciun animal dacă nu există o autorizație din partea autorității de mediu din cealaltă țară." Ea a precizat că ministerul creează un protocol pentru eutanasiere ca ultimă soluție.
Experții columbieni au avertizat de mult timp că reproducerea necontrolată a hipopotamilor reprezintă o amenințare pentru oameni și pentru animalele sălbatice indigene. Hipopotamii sunt al doilea cel mai mare animal terestru după elefant, iar masculii adulți pot cântări până la trei tone.
Aceștia se numără printre cele mai periculoase animale din lume: Se estimează că ucid aproximativ 500 de oameni pe an. Comunitățile de pescari de pe râul Magdalena au fost atacate, iar unii hipopotami au invadat curtea unei școli, deși nimeni nu a fost ucis.
Estimările sugerează că populația ar putea ajunge la 1.000 de exemplare până în 2035 dacă nu se face nimic, dar activiștii pentru animale spun că sterilizarea presupune suferință pentru animale - și un mare pericol pentru medicii veterinari care o fac.