Hezbollah: UE oferă Israelului permisiunea de a ucide legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea libaneză Hezbollah a declarat că decizia Uniunii Europene de a include aripa militară a organizaţiei pe lista neagră a grupurilor teroriste, va transforma UE în părtaş direct la orice viitor atac al Israelului.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a făcut o declaraţie televizată miercuri seara, în cadrul unui eveniment la care a participat alături de femeile care lucrează pentru Asociaţia de Rezistenţă şi Susţinere Islamică, unul din ONG-urile finanţate de organizaţia pe care o conduce.

„UE oferă o acoperire legală pentru orice atac al Israelului asupra Libanului, deoarece de acum înainte Israelul va putea susţine că luptă împotriva terorismului şi că bombardează ţinte teroriste“, a afirmat Nasrallah.

Mai mult, liderul grupării libaneze sugerează că „includerea pe o listă neagră“, decizie luată de miniştrii de Externe ai UE luni, reprezintă o subminare a suveranităţii statelor deoarece a fost făcută sub presiunea Israelului şi a SUA.

„Unele state membre UE consideră că această măsură este ilegală, dar au tăcut din cauza intimidării“, a mai spus Nasrallah. El a numit mişcarea drept o „insultă la adresa luptătorilor libanezi din rezistenţă“.

Referitor la îngheţarea fondurilor deţinute de Hezbollah pe teritoriul european, Nasrallah a afirmat că nu va conta prea mult, deoarece „nu avem bani în băncile europene“.

Hassan Nasrallah a transmis chiar şi o recomandare Uniunii Europene, sugerând Bruxelles-ului să treacă Forţele Israeliene de Apărare (IDF) pe lista neagră, deoarece ocupă ilegal teritorii şi ucid frecvent civili arabi.

„Aceia care ucid, comit massacre, ocupă teritorii, şi împiedică o naţiune întreagă (Palestina) să se întoarcă pe pâmântul ei, aceia nu sunt terorişti?“ a întrebat retoric Nasrallah.

Hezbollah este un grup musulman şiit format în timpul războiului libanez civil din anii 80.  Reprezentanţii săi îşi atribui Victoria în conflictul israeliano-libanez din 2006- care a provocat moartea a 1000 de libanezi şi 40 de israelieni- deoarece a rezistat forţelor IDF timp de 33 de zile, înainte ca acestea să se retragă din Liban. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite