Israelul pregăteşte o intervenţie militară în Fâşia Gaza. 40.000 de rezervişti au fost mobilizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata israelieană a masat tancuri la frontiera cu Fâşia Gaza FOTO Reuters
Armata israelieană a masat tancuri la frontiera cu Fâşia Gaza FOTO Reuters

Israelul a lansat zeci de raiduri aeriene în Fâşia Gaza. Ofensiva are loc în urma tirurilor de rachete care au vizat sudul Israelului, potrivit AFP. 40.000 de rezervişti au fost mobilizaţi în perspective unei intervenţii terestre împotriva mişcării palestiniene Hamas.

Cel puţin 12 palestinieni au fost ucişi şi peste 70 răniţi marţi, în urma unor raiduri israeliene în Fâşia Gaza, potrivit serviciilor de urgenţă locale, relatează AFP. În sudul teritoriului, şapte palestinieni au fost ucişi şi alţi 25 răniţi într-un raid israelian care a avut loc marţi după-amiază. „Raidul israelian a vizat casa familiei Al-Kaware“, a explicat purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă, Ashraf al-Qodra. Printre răniţi se află şi copii.

Armata israeliană este pregătită pentru toate opţiunile, inclusiv pentru o ofensivă terestră, cu scopul de a opri tirurile de rachete dinspre Fâşia Gaza către teritoriul israelian, a declarat marţi un oficial de rang înalt, relatează AFP. „Armata pregăteşte o serie de opţiuni, inclusiv o invazie sau o ofensivă terestră“ asupra enclavei palestiniene aflate sub controlul mişcării islamiste Hamas, a declarat pentru AFP acest oficial israelian sub protecţia anonimatului. Alt oficial a declarat că armata a primit instrucţiuni „pentru pregătirea diverselor alternative militare, cu scopul de a fi pregătită“.

Operaţiunea „Tăiş protector“

Armata israeliană a lansat o vastă operaţiune aeriană, „Protective Edge“ (Tăiş protector) - ca replică faţă de tirul susţinut de rachete provenind de pe teritoriul Fâşiei Gaza. În cadrul operaţiunii, zeci de raiduri aeriene au avut loc contra acestui teritoriu.

În plus, Israelul a autorizat mobilizarea a aproximativ 40.000 de rezervişti, în perspectiva unei posibile ofensive terestre în Fâşia Gaza, scrie presa israeliană. Această decizie a fost adoptată de către Cabinetul de Securitate condus de către Benjamin Netanyahu, la câteva ore după ce armata a lansat o vastă operaţiune aeriană vizând mişcarea palestiniană Hamas, în Fâşia Gaza, cu scopul de a opri tirurile de rachete către teritoriul israelian.

Palestinienii furioşi

Ofensiva israeliană a provocat furia palestinienilor. Brigăzile Ezzedin al-Qassam (aripa militară a mişcării islamiste Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza) a lansat ameninţări în urma acestor raiduri.

Israelul „a depăşit o linie roşie atacând case. Dacă această politică nu încetează, vom răspunde lărgind cercul ţintelor noastre până la un punct în care ne vom surprinde inamicul“, avertizează brigăzile într-un comunicat.

Mişcarea Hamas a lansat luni seară peste 40 de rachete, în doar o oră, asupra Israelului, dar sistemele anti-rachetă Domul de Fir şi Praştia lui David şi-au făcut treaba. Situaţia din zonă s-a tensionat după moartea a opt combatanţi palestinieni, în cursul nopţii de duminică spre luni.

Ceartă în coaliţia de guvernare pe tema unei intervenţii în Fâşia Gaza

Luni, mistrul israelian de Externe Avigdor Lieberman, un adept al căii confruntării ultranaţionalist, a anunţat că a rupt alianţa cu partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu, dar fără să părăsească Guvernul, relatează AFP.

"Nu mai este un secret că există dezacorduri fundamentale, care nu mai permit o activitate comună cu Likudul. Ne despărţim şi vom înfiinţa altă facţiune", a anunţat Lieberman într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament. El se opune poziţiei lui Netanyahu şi susţine o intervenţie "masivă" în Fâşia Gaza.

"Realitatea noastră cotidiană este prezenţa a sute de rachete deţinute de către o organizaţie teroristă, care poate să decidă să le utilizeze în orice moment, şi este inacceptabilă", a declarat el, referindu-se la mişcarea palestiniană Hamas care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza.

"Nu înţeleg ceea ce suntem pe cale să auzim", a deplâns şeful diplomaţiei israeliene, care reclamă zgomotos o operaţiune de anvergură împotriva Hamas, în Fâşia Gaza. Blocul Likud-Israel Beiteinu este alcătuit din 31 de deputaţi din cei 120 câţi se află în Knesset (Parlament).

"În cadrul Guvernului, Lieberman va putea să-şi exprime punctele de vedere diferite faţă de Netanyahu şi va încerca să se plaseze mai la dreapta faţă de acesta, în vederea alegerilor anticipate, deoarece se profilează scenariul alegerilor anticipate", a declarat Navon.

Lieberman şi-a multiplicat îndemnurile la "reocuparea Fâşiei Gaza", din care Israelul s-a retras în 2005, pledând recent pentru "distrugerea imediată a uzinelor de rachete şi infrastructurilor teroriste din Gaza".

Liga Arabă solicită o reuniune de urgenţă a ONU

 Liga Arabă a cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, în condiţiile în care Israelul a lansat un atac aerian de amploare în Fâşia Gaza, a anunţat, marţi, secretarul general al organizaţiei, Nabil al-Arabi, relatează AFP.

Anunţul lui Nabil al-Arabi intervine în prima zi a ofensivei israeliene, care s-a soldat cu moartea a 12 palestinieni şi care ar putea fi urmată de un atac terestru, în condiţiile în care autorităţile au anunţat mobilizarea a 40.000 de rezervişti.

Un oficial din cadrul Ligii Arabe a precizat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că Nabil al-Arabi i-a cerut "reprezentantului organizaţiei la ONU să înceapă de urgenţă consultările pentru a cere organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate".

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut, anterior, comunităţii internaţionale "să intervină imediat pentru a opri escaladarea periculoasă, care ar putea provoca distrugere şi instabilitate în regiune". Conducerea palestiniană a lansat "apeluri urgente" către liderii arabi, cărora le-a cerut să facă presiuni asupra Israelului pentru a opri ofensiva aeriană în curs de desfăşurare din Fâşia Gaza, a precizat preşedintele Abbas.

Pe de altă parte, Nabil al-Arabi a afirmat că se află "în contact cu preşedintele Abbas privind ultimele evoluţii din Fâşia Gaza" şi, în acelaşi timp, "continuă consultările cu miniştrii de Externe din statele arabe pe această temă".


 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite