Gough Whitlam a murit. Fostul prim-ministru australian avea 98 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier australian Gough Whitlam, în vârstă de 98 de ani, a murit luni, potrivit unui anunţ făcut de familia acestuia, informează BBC. Politicianul australian, om care a inspirat numeroşi laburişti din ţara sa, a fost în fruntea guvernului australian între 1975 şi 1978.

Într-un comunicat, familia sa a declarat că Whitlam a fost „o sursă de inspiraţie” pentru ei, familia lor şi milioane de australieni. De asemenea, prim-ministrul în funcţie, Tony Abbot, a afirmat în faţa  reporterilor că Whitlam a fost „un mare om al timpurilor sale”. „S-a ocupat de unitatea Partidului Laburist din Australia, a câştigat două rânduri de alegeri”, a adăugat Abbott.

A avut patru copii şi a fost căsătorit o singură dată. Mariajul său cu Margaret Whitlam a durat 70 de ani, până la moartea soţiei sale în 2012, la vârsta de 92 de ani.  

Whitlam este considerat unul dintre cei mai influenţi politicieni australieni, acesta reuşind să aducă transformări importante în plan politic prin numeroase reforme adoptate în perioada în care a fost prim-ministru, 1975-1978.  Fostul lider al Guvernului a reuşit în acei ani să pună capăt unei perioade de 23 de ani în care Australia fusese condusă numai de premieri conservatori.

Printre reformele din timpul său a fost introducerea accesului la învăţământ superior gratuit, abolirea pedepsei cu moartea şi permiterea imigranţilor de culoare să vină în Australia.

image

Gough Whitlam şi cântăreaţa Little Pattie în campania electorală din 1972. FOTO: Getty Images

Totodată, premierul laburist a fost primul lider australian care a vizitat China comunistă şi a stabilit relaţii diplomatice cu ţara asiatică. În prezent, China este cel mai important partener comercial al Australiei.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite