FOTO VIDEO Incendiul provocat de trenul deraiat în Quebec a fost stins. 40 de persoane sunt încă date dispărute

0
0
Trenul marfar care transporta ţiţei a deraiat în noaptea de vineri spre sâmbătă FOTO Reuters
Trenul marfar care transporta ţiţei a deraiat în noaptea de vineri spre sâmbătă FOTO Reuters

Pompierii din orăşelul canadian Lac-Mégantic, devastat de explozia gigantică a unui tren de marfă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, au reuşit să controleze incendiul, informează AFP.

„Flăcările, focul sunt stinse. Am câştigat", a declarat şeful pompierilor din Lac-Mégantic, Denis Lauzon, citat de AFP. Două vagoane-cisternă, considerate „periculoase" la începutul zilei continuă să fie stropite pentru a se răci, a explicat şeful pompierilor acestui oraş cu 6.000 de locuitori, situat la 250 de kilometri est de Montreal.

O explozie de intensitate medie s-a auzit totuşi la scurt timp după ora 22.00 (luni, 05.00 ora României). Poliţiştii au declarat că nu ştiu pentru moment care este cauza noii deflagraţii.

Până în prezent, catastrofa s-a soldat cu cinci morţi, un rănit şi aproximativ 40 de dispăruţi, potrivit unui bilanţ oficial.

Un tren cu 72 de vagoane-cisternă al companiei americane The Montreal, Maine & Atlantic Railway a deraiat în Lac-Mégantic în noaptea de vineri spre sâmbătă, fără mecanic la bord şi din motive care încă rămân necunoscute, provocând o explozie gigantică în centrul oraşului.

Premierul canadian Stephen Harper a vizitat duminică centrul devastat al localităţii Lac-Mégantic. „Este ca o zonă de război. Este incredibil, dificil de imaginat", a declarat el.

După stingerea incendiului, o mică parte dintre cele 2.000 de persoane evacuate s-au putut întoarce în locuinţele lor duminică, iar anchetatorii speră să poată să meargă, luni, la ceea ce ei numesc „scena unei crime".

Într-un comunicat, compania a vorbit, duminică, despre ipoteza ca frânele locomotivei să nu fi fost acţionate în momentul în care mecanicul a oprit motorul în vârful unei pante din satul vecin Nantes. El credea că a oprit locomotiva, din care a coborât înainte de sosirea unei alte echipe.

Inspectorii de la Biroul pentru securitatea transporturilor din Canada (BST) vor să studieze diferite vagoane pentru a înţelege cum a putut trenul să se pună în mişcare fără mecanic, în timp ce se afla într-o zonă de staţionare situată la circa zece kilometri de Lac-Mégantic.

Agenţii BST au putut examina duminică locomotiva. „S-au verificat toate mecanismele şi s-a recuperat o copie a faimoasei cutii negre", ce conţine date despre nouă parametri preţioşi, a declarat responsabilul de anchetă, Ed Belkaloul.

„S-a recuperat şi ceea ce se numeşte unitatea de detectare a frânării, echivalentul cutiei negre. Dacă vor fi probleme cu cutia neagră, putem obţine datele din această unitate", în special privind viteza şi frânarea, a adăugat Belkaloul.

Indignarea a cuprins locuitorii din Lac-Mégantic pe măsură ce se confirma ceea ce la început era doar un zvon. Primarul din Nantes, Sylvain Gilbert, a declarat pentru Radio-Canada că pompierii din municipalitatea sa au fost chemaţi vineri seara de compania feroviară pentru a stinge un incendiu la bordul uneia dintre cele cinci locomotive.

Acest incendiu, „care a durat aproximativ 45 de minute", a fost provocat „de o scurgere de ulei" legată de o "problemă mecanică la motor", a declarat el. Odată incendiul controlat, compania a autorizat pompierii să se întoarcă la cazarmă, a precizat el.

După mai puţin de două ore, trenul intra cu viteză în Lac-Mégantic, provocând o tragedie.

Canada: un tren încărcat cu ţiţei a deraiat şi a luat foc. Peste 1.000 de persoane, evacuate

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri