FOTO VIDEO Brazilia: poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a-i înlătura pe „indignaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a încerca să-i împrăştie pe cei peste 30.000 de brazilieni care s-au strâns pentru a treia noapte consecutiv, de data aceasta în oraşul Fortaleza. Manifestaţiile au continuat deşi guvernanţii au renunţat la măsurile împotriva cărora au fost organizate protestele.

Începute în Sao Paolo, cel mai mare oraş din Brazilia, protestele s-au extins acum în mai multe oraşe. Miercuri noapte, protestele s-au extins şi în nord-est, în oraşul Fortaleza, şi în Niteroi, la Golful Rio. 

Confruntările au fost violente şi în Niteroi. Poliţişti din forţele speciale, purtând scut, au tras cu gaze lacrimogene asupra unui grup de manifestanţi care încercau să blocheze un pod de aproximativ 15 kilometri ce asigură legătura între Rio de Janeiro şi Niteroi.

Manifestanţi au răsturnat un autobuz, au vandalizat vitrine ale unor agenţii bancare, după care au ridicat baricade din lemn, cărora le-au dat foc cu scopul de a menţine poliţia la distanţă, potrivit fotografului.

La manifestaţie au participat peste 7.000 de persoane, potrivit poliţiei, majoritatea reuniţi paşnic în faţa primăriei.

Factorul declanşator pentru aceste proteste a fost o scumpire echivalentă cu şapte eurocenţi a unui bilet pentru mijloacele de transport în comun. Apelurile pentru a ieşi în stradă au început de săptămâna trecută pe reţelele de socializare şi, de atunci, au avut loc câteva manifestaţii de dimensiuni reduse în mai multe oraşe. 

În urma acestora, autorităţile locale din patru oraşe au anunţat că renunţă la scumpirea biletelor, iar edilii din Sao Paolo au anunţat noaptea trecută acelaşi lucru. 

Protestatarii au anunţat însă că vor continua să iasă în stradă, în ciuda concesiilor. Aşa cum s-a întâmplat în tot mai multe state - cel mai recent caz este Turcia - manifestaţiile izbucnite cu astfel de motive bine definite s-au transformat în proteste antiguvernamentale, care reflectă nemulţumirea adâncă a societăţii faţă de sistem. 

Numărul protestatarilor a fost însă semnificativ mai mic. În prima zi, la manifestaţiile organizate cu ajutorul reţelelor de socializare au participat aproximativ 300.000 de brazilieni. Numărul „indignaţilor” a scăzut la 50.000 în a doua zi de proteste. 

Protestele continuă în Brazilia. Violenţe între manifestanţi şi forţele de ordine

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite