FOTO Fostul rege al Cambodgiei este incinerat la trei luni de la deces. Mii de supuşi participă la ceremonia fastuoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceremonia de incinerare a fostului preşedinte al Cambodgiei a impresionat prin fast şi prin dedicarea supuşilor.  FOTO: Reuters
Ceremonia de incinerare a fostului preşedinte al Cambodgiei a impresionat prin fast şi prin dedicarea supuşilor.  FOTO: Reuters

Cambodgia a lansat vineri funeralii fastuoase pentru fostul rege Norodom Sihanouk, considerat o figură mitică a secolului XX, decedat în octombrie, corpul îmbălsămat al fostului monarh urmând să fie incinerat luni.

Ceremoniile au început înainte de ora locală 8.00 (3.00, ora României) cu scoaterea din palat, în urma unei scurte rugăciuni, a sicriului, instalat pe un car aurit.

Protejat de o umbrelă albă, sicriul, urmat de de cortegiu alcătuit din oficiali guvernamentali şi militari, s-au îndreptat spre râul Tonle Sap.

 De o parte şi de alta a palatului, unde au fost instalate de la deces, se aflau şase portrete ale defunctului înfăţişându-l în diferite ipostaze din viaţa sa - călugăr, tânăr monarh, militar şi bunic.

Ştergându-se frecvent la ochi cu o batistă, văduva sa, regina Monique, mergea pe picioare, însoţită de fiul său, discretul rege Norodom Sihamoni, în favoarea căruia a abdicat fostul monarh, în 2004.

Douăsprezece tunuri, amplasate pe malul râului, au tras 101 lovituri, anunţând plecarea unui lung cortegiu ce poartă rămăşiţele fostului rege prin oraş timp de mai multe ore, după care le va depune la crematoriu, construit special într-un parc.

Membri ai înaltei ierarhii budiste deschideau marşul, înaintea sicriului. Urma un car care transporta oficialii de cel mai înalt rang din ţară, inclusiv premierul Hun Sen. Femei îmbrăcate în alb încheiau procesiunea, purtând fiecare o fotografie cu Sihanouk şi trei flori de lotus.

Cambodgienii s-au adunat pe trotuare, la prima oră, purtând cămăşi albe, iar bărbaţii cravate negre, în timp ce la difuzoare erau prezentate principalele momente din viaţa lui Sihanouk, pe un fundal de muzică tradiţională.

Sute de mii de prsoane se aflau pe străzi vineri dimineaţa, potrivit unei estimări a unor jurnalişti AFP.

Corpul regelui va rămâne până luni la crematoriu, unde vor fi rostite rugăciuni până la incinerare.

Sihanouk a decedat la Beijing, la 15 octombrie, la vârsta de 89 de ani. Pe rând premier, şef de stat şi rege, el a însoţit evoluţia ţării sale de la proclamarea independenţei şi până la războiul civil, inclusiv "perioada de aur", în anii '50 şi 60', şi teroarea khmerilor roşii.

Din octombrie, corpul regelui a fost depus la palat, conform unei tradiţii respectate şi în 1960, la moartea tatălui său, Norodom Suramarit.

Experţi cambodgieni şi chinezi l-au îmbălsămat printr-un procedeu analog celui utilizat pentru Mao Zedong, decedat în 1976.

Numeroşi lideri asiatici vor fi prezenţi la incinerare, inclusiv premierul francez Jean-Marc Ayrault, reprezentând fosta putere colonială.

Cenuşa lui Sihanouk va fi depusă într-o urnă, la palat.

Moartea sa riscă să slăbească şi mai mult o monarhie deja privată de o putere reală, de mai multe decenii, în timp ce premierul Hun Sen este cel mai puternic om din ţară, după cei aproximativ 28 de ani de când se află la putere.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite