FOTO Chuck Hagel, primul străin la bordul portavionului chinez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a sosit luni în China şi a făcut o vizită de două ore la bordul primului portavion chinez, eveniment considerat a fi o deschidere fără precedent a Beijingului în calitate de putere militară. Oficialul american a fost cel care a cerut autorităţilor chineze să viziteze portavionul, la o zi după ce a declarat că statul chinez trebuie să-ţi respecte vecinii, referindu-se la disputa teritorială cu Japonia.

„Portavionul Liaoning simbolizează ambiţiile Armatei Populare de Eliberare de a fi considerată o putere navală”, a declarat un oficial american sub protecţia anonimatului.

Chuck Hagel a sosit luni în portul chinez Qingdao (est), unde se află baza navală Yuchi şi portavionul Liaoning, intrat în uz în septembrie 2012.

„Am solicitat vizita la bordul portavionului şi a fost acceptată”, precizează oficialul american.

Hagel este primul oficial străin care urcă la bordul primului portavion chinez. Vizita are loc în contextul relaţiilor tensionate în regiune, China şi Japonia fiind implicate într-o dispută teritorială privind porţiuni din Marea Chinei de Est, Washingtonul încercând în acest timp să reducă tensiunea şi să sporească transparenţa politicilor de Apărare ale Chinei.

Presa străină nu a fost autorizată să îl însoţească pe şeful Pentagonului în incinta bazei navale chineze.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite