FOTO A început cel mai mare festival religios din lume. Sunt aşteptaţi milioane de hinduşi

0
0
În timpul festivalului, hinduşii fac baie în apa Gangelui FOTO Reuters
În timpul festivalului, hinduşii fac baie în apa Gangelui FOTO Reuters

Sute de mii de pelerini hinduşi dezbrăcaţi, îndrumaţi de oameni consideraţi sfinţi, acoperiţi cu cenuşă, au intrat luni în sacrul fluviu Gange, pentru a marca începutul celui mai mare festival religios din lume, scrie AFP.

La festivalul Mela Kumbh, ce are loc la fiecare 12 ani în oraşul indian Allahabad, sunt aşteptaţi până la 100 de milioane de credincioşi, pentru a face o baie rituală în apele sfinte, despre care se crede că pot curăţa păcatele şi pot aduce binecuvântări. Ei cred că doar Gangele le poate spăla păcatele, iar unii chiar împrăştia cenuşa celor morţi în apa fluviului, ca să îi ajute să îşi găsească drumul spre rai.

Acest festival ţine 55 de zile ţi îşi are originea în mitologia hindusă, potrivit căreia câteva picături din nectarul nemuririi au căzut în cele patru oraşe care îl găzduiesc: Allahabad, Nasik, Ujjain şi Haridwar.

Înainte de zorii zilei de luni, aleasă de către astrologi ca fiind de bun augur, sute de guru, unii purtând săbii şi fluturînd tridente, au intrat în apele îngheţate pentru prima baie, semnalizând astfel începutul evenimentelor.

Clarvăzători şi sfinţi auto-proclamaţi din toată ţara s-au adunat pentru spectacolul plin de culoare care oferă o imagine rară asupra multitudinii spiritismului indian.„Sunt extaziat. Când am intrat în Gange m-am simţit atât de fericit! Este un sentiment pe care nu îl pot explica“, a declarat Mokshanand, un guru care a ieşit din apă tremurând.

Hindusi cel mai mare festival religios din lume Reuters

Cea mai mare dorinţă a noastră este să existe pace şi oamenii să aibă grijă unii de ceilalţi“, a declarat pentru AFP un membru al Sadhus Naga, o sectă devotată zeului hindus Shiva.

Pentru indienii obişnuiţi, Mela Kumbh este o sărbătoare religioasă cu o atmosferă de carnaval, în cadrul căreia rugăciunile şi binecuvântările sunt oferite şi împărtăşite alături de familie sau prieteni.

Hindusi cel mai mare festival religios din lume Reuters

Râul Gange este venerat ca un zeu şi se spune că oferă, dar şi ia viaţă. Cei mai devotaţi beau apa lui, alţii o pun în sticle sticle şi o iau acasă sub formă de cadouri ori îşi udă capul cu ea. Iar dacă pentru indieni Gangele e fluviul sacru, pentru străini el este una dintre cele mai poluate ape din lume.

Poliţia se aşteaptă ca luni să vină 250.000 de persoane, anticipând ca până pe 15 februarie, ziua cea mai favorabilă, spun astrologii, să vină 20 de milioane de persoane. În total, autorităţile mizează pe circa 100 de milioane de pelerini, adică acelaşi număr ca la precedentul festival din 2001. Organizarea festivalului presupune un efort colosal şi un buget de 290 de milioane de dolari, dar oficialii dau asigurări că totul este pus la punct pentru ca evenimentele să se deruleze cu succes.

Faptul că acest festival antic creşte în dimensiune de fiecare dată când are loc reflectă, parţial, populaţia în expansiune a Indiei, dar reprezintă şi o dovadă că viaţa spirituală este înfloritoare.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite