Forțele speciale israeliene lansează raiduri în Liban înaintea unui posibil atac terestru. Hezbollah: „Suntem pregătiți pentru orice incursiune la sol”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele speciale israeliene au efectuat raiduri țintite, în sudul Libanului, colectând informații și cercetând terenul înaintea unei posibile incursiuni terestre mai ample care ar putea avea loc chiar săptămâna aceasta, au dezvăluit surse familiarizate, relatează Wall Street Journal.

Trupe israeliene la granița cu Libanul FOTO EPA-EFE
Trupe israeliene la granița cu Libanul FOTO EPA-EFE

Ca parte a acestor raiduri, trupele israeliene au intrat și în tunelurile Hezbollah de la graniță. Acestea au avut loc atât recent, cât și în ultimele luni, în cadrul campaniei  Israelului de a degrada capacitățile Hezbollah la de-a lungul graniței care desparte tre Israelul și Libanul, au spus aceste surse.

Momentul oricărei acțiuni la sol s-ar putea modifica, au spus aceștia. Israelul se află în prezent sub presiune puternică din partea SUA de a se abține de la o invazie majoră. Nu este limpede momentan dacă Israelul va căuta să mențină teritoriu sau dacă incursiunea va fi mai mult ca o serie de raiduri ceva mai cuprinzătoare.

Amir Avivi, un fost oficial militar israelian de rang înalt, care primește în continuare informări, a declarat că o incursiune la sol a Israelului este iminentă și că raidurile fac parte din pregătire.

„IDF au făcut numeroase pregătiri  în vederea unei incursiuni la sol”, a spus Avivi. „În general, aceasta include întotdeauna operațiuni speciale. Face parte din proces.”

Hezbollah pare atât de slăbit încât dilema Israelului ar fi de fapt cât de departe ar trebui să meargă Israelul în Liban, a spus Avivi. Când și în ce condiții va pleca Israelul rămâne însă neclar, a spus el.

Ministerul israelian al apărării sugerează că Israeluk se pregătește de lansarea unei operațiuni terestre în Liban

„Eliminarea [șeful terorismului Hezbollah Hassan] Nasrallah este un pas foarte important, dar nu este totul. Vom folosi toate capacitățile pe care le avem”, le-a spus Yoav Gallant  soldaților Brigăzii 188 de Blindate și Brigăzii de Infanterie Golani din nordul Israelului.

„Dacă cineva de cealaltă parte nu înțelege ce înseamnă aceste capacități, e vorba de toate capabilitățile și voi faceți parte din acest efort. Avem încredere în voi că puteți realiza orice”, a adăugat el. 

Hezbollah susține că este pregătită să înfrunte orice fel de incursiune terestră

Luptătorii Hezbollah sunt pregătiți să înfrunte orice invazie terestră israeliană în Liban, a declarat luni liderul adjunct Naim Qassem, în primul său discurs public după moartea secretarului general al grupării, în bombardamente israeliene, săptămâna trecută, relatează Reuters.

Israelul nu își va atinge obiectivele, a subliniat el.

„Vom înfrunta cu orice posibilitate și suntem pregătiți dacă israelienii decid să intre terestru, de asemenea forțele de rezistență sunt pregătite pentru un angajament la sol”, a spus el dintr-o locație nedezvăluită.

Qassem a afirmat că luptătorii Hezbollah au continuat să lanseze rachete până la o adâncime de 150 km în teritoriul israelian și că sunt pregătiți să facă față oricărei posibile incursiuni terestre israeliene.

„Ceea ce facem este minimul necesar... Știm că bătălia poate fi lungă”, a spus el. „Vom învinge așa cum am învins în [războiul de] eliberare din 2006 în fața inamicului israelian”, a adăugat el, referindu-se la ultimul mare conflict între grupare și Israel.

Între timp, atacurile aeriene israeliene asupra unor ținte din Beirut și din alte părți ale Libanului au continuat, după un val de atacuri în ultimele două săptămâni în care au fost eliminați mai mulți comandanți Hezbollah, dar în care au murit și circa 1.000 de libanezi, silind totodată un milion de libanezi să își părăsească locuințele, potrivit guvernului libanez.

Uciderea lui Nasrallah, în combinație cu seria de atacuri împotriva dispozitivelor de comunicații ale organizației și asasinarea altor comandanți de rang înalt, constituie cea mai mare lovitură dată organizației de când Iranul a înființat-o în 1982 pentru a lupta împotriva Israelului.

Premierul Libanului, Najib Mikati, a declarat luni că guvernul său este dispus să pună în aplicare rezoluția ONU menită să pună capăt prezenței armate a Hezbollah la sud de râul Litani, ca parte a unui acord de oprire a războiului cu Israelul.

Mikati a declarat că armata libaneză ar putea fi desfășurată la sud de râu, la aproximativ 30 km de granița de sud a țării.

Militanți palestinieni, uciși în Liban

Cu câteva ore înainte de discursul lui Qassem de la Hezbollah, gruparea militantă palestiniană Hamas a anunțat că liderul său din Liban, Fateh Sherif Abu el-Amin, a fost ucis luni într-un bombardament israelian, împreună cu soția, fiul și fiica sa în orașul sudic Tyre. O altă organizație palestiniană a anunțat că trei dintre liderii săi au murit într-o lovitură în centrul Beirutului - primul astfel de atac atât de adânc în capitală.

Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (PFLP) a declarat că liderii săi au fost uciși într-un atac asupra districtului Kola din Beirut.

Martorii Reuters au declarat că lovitura a lovit etajul superior al unei clădiri de apartamente. 

Multiple fronturi

Ultimele acțiuni au indicat că Israelul nu are intenția de a-și încetini ofensiva după eliminarea lui Nasrallah, considerat cel mai puternic aliat al Iranului în cadrul „Axei de rezistență” a acestuia împotriva influenței israeliene și americane în regiune.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a declarat că Teheranul nu va lăsa niciunul dintre „actele criminale” ale Israelului fără răspuns. El se referea atât la uciderea lui Nasrallah, cât și a unui comandant adjunct al Gărzii iraniene, generalul de brigadă Abbas Nilforoushan, care a murit vineri în același atac.

Rusia a comentat că moartea lui Nasrallah a dus la o destabilizare gravă în regiunea mai largă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că bombardarea zonelor rezidențiale din Liban a făcut multiple victime civile și are potențialul de a crea o catastrofă umanitară asemănătoare cu cea din Fâșia Gaza, unde zeci de mii de civili din enclava asediată au murit în cele 11 luni de război între Israel și gruparea Hamas, aliată Hezbollah.

Numărul morților în urma unui atac israelian asupra orașului Ain Deleb, din sudul Libanului, a crescut la 45, a anunțat luni Ministerul Sănătății din Liban.

Douăsprezece persoane au fost ucise și 20 au fost rănite într-un atac israelian asupra orașului Hermel, din nord-estul țării, se arată în comunicat. Șase medici au fost uciși într-un atac israelian asupra orașului Bekaa Sohmor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite