Expert ucrainean: Moscova vrea să transforme regiunea transnistreană într-o enclavă rusă după modelul Kaliningradului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
transnistria shutterstock

Moscova vrea să transforme regiunea transnistreană într-o enclavă rusă după modelul Kaliningradului. De această părere este directorul de programe militare al Centrului Razumkov din Ucraina, Nikolai Sungurovski. Potrivit lui, este posibil ca Rusia să recunoască ”independenţa” regiunii separatiste, după care să o alipească în urma unui referendum trucat.

”Nu este nevoie de manevre militare pentru a recunoaşte Transnistria drept teritoriul său. Dar dacă aşa s-a întâmplat că Rusia nu-şi poate atinge obiectivele în Ucraina, Moscova ar putea trece în dreptul ei o victorie pe care demult au repurtat-o şi să o prezinte ca pe o reuşită. Vor organiza un referendum la vreo două zile distanţă, după care Duma de Stat va recunoaşte Transnistria” a declarat Sungurovski, citat de Unian.

Expertul consideră că orice acţiune militară a trupelor ruse din regiunea separatistă este sortită eşecului din cauza incompetenţei acestora şi a armatei locale. 

”Aceştia sunt oameni fără experienţă de luptă, absolut nemotivaţi să lupte” adaugă Sungurovski.

Astfel, provocările organizate în regiunea transnistreană în ultimele zile au drept scopul de a provoca destabilizare în regiune, consideră expertul. Potrivit lui, ţintele acestei destabilizări sunt R. Moldova, Ucraina şi România.

”Nu e altceva decât o altă aventură, bazată, din nou, pe şantaj pentru a menţine o parte din forţele ucrainene în această direcţie. La cel mai mic pericol, încercăm să reacţionăm cu viteza fulgerului. Rusia trăieşte într-o altă realitate a dezvoltării gândirii geostrategice” a rezumat Sungurovski.

Mai multe explozii s-au produs de la începutul săptămânii în regiunea transnistreană, în urma cărora Tiraspolul a decretat cod roşu de alertă teroristă timp de 15 zile. Separatiştii transnistreni dau vina pe ”grupări teroriste” venite dinspre Ucraina, în timp ce preşedintele Maia Sandu afirmă că aceste deflagraţii sunt un rezultat al luptelor interne. Experţii militari consideră că aceste provocări au drept scop deschiderea unui nou front al invaziei din Ucraina. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite