Erdogan vs. Justiţie: Un tribunal de la Ankara decide deblocarea accesului la YouTube

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O instanţă judecătorească din capitala Turciei a ordonat astăzi deblocarea accesului la platforma YouTube, ce fusese interzisă săptămâna trecută de guvernul de la Ankara în urma deciziei premierului Recep Tayyip Erdogan.

Decizia de deblocare nu este definitivă şi poate fi atacată în instanţă prin apel. Săptămâna trecută a fost ridicată şi interdicţia de accesare a reţelei Twitter, imediat ce Curtea Constituţională a apreciat că măsura de blocare a accesului la reţeaua de socializare este contrară libertăţii de expresie.

Conforma Agerpres, cabinetul islamo-conservator de la Ankara a cerut blocarea YouTube la 27 martie, invocând „securitatea naţională“ după difuzarea unei înregistrări pirat în care responsabilii turci evocau planuri de intervenţie militară în Siria. Reţeaua Twitter a fost blocată la 20 martie în Turcia, la solicitarea premierului Recep Tayyip Erdogan, care a decis să pună astfel capăt difuzării zilnice pe Internet a unor acuzaţii de corupţie împotriva sa.

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat în termeni duri decizia Curţii Constituţionale care a apreciat ilegală blocarea foarte controversată a reţelei Twitter, dar a cerut guvernului să anuleze această măsură.

Potrivit Mediafax, premierul Erdogan a declarat că „trebuie, desigur, să punem în aplicare deciziile Curţii Constituţionale, dar eu nu o respect. Nu respect această decizie“.

Premierul turc a apreciat, de asemenea, că decizia Curţii încalcă „valorile naţionale" ale ţării. „Valorile naţionale, morale, au fost încălcate", a apreciat el, adăugând că "insultele vizându-l pe premier şi miniştri din Guvern au fost evidente".

Cea mai înaltă instanţă juridică turcă a apreciat într-o decizie publicată miercuri că interzicerea reţelei de socializare Twitter încalcă libertatea de exprimare şi a ordonat deblocarea imediată.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite