Ebola stârneşte teoriile conspiraţiei: de la isteria zombi la „SUA au eliberat intenţionat virusul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţii africani încearcă să impună carantina, însă populaţia le îngreunează misiunea
Soldaţii africani încearcă să impună carantina, însă populaţia le îngreunează misiunea

Adepţii teoriilor conspiraţioniste au fost inspiraţi de avansul galopant al epidemiei Ebola, care a omorât până acum peste 4.000 de oameni dintre cei 8.400 de infestaţi.

Ca de fiecare dată, prima ipoteză denunţată de aceştia este că Statele Unite ale Americii au creat virusul şi l-au eliberat în mod intenţionat în Africa. Argumentele prin care promotorii acestei idei încearcă să convingă sunt, la rândul lor, de rutină: americanii încearcă astfel să-şi consolideze poziţia de superputere mondială, distrugând naţiuni întregi pentru a le putea înrobi. 

Decizia preşedintelui american Barack Obama de a trimite 3.000 de soldaţi în Africa de Vest pentru a ajuta la menţinerea carantinei este invocată în acest sens. Apoi, o teorie care derivă din ipoteza atacului biologic este că virusul Ebola a fost într-adevăr eliberat de om, însă pentru a extermina rasa de culoare. Cei care susţin această teorie se folosesc de statisticile care arată că virusul a ucis preponderent persoane de culoare şi că toate epidemiile au izbucnit în Africa. 

Una dintre cele mai absurde informaţii - şi, automat, una dintre cele devenite viral pe internet - a fost cea privind învierea victimelor Ebola,  Săptămâna trecută a fost difuzat un clip video tulburător, care arată cum un om infectat cu Ebola, considerat mort şi pus într-un sac de cadavrele, mişcă. 

Semnele vitale ale omului erau atât de slabe încât echipa care fusese chemată să-l ridice de unde zăcuse a crezut că e mort. Aceste imagini au stârnit o adevărată isterie zombi, mulţi oameni distribuind o fotografie „oficială” cu a treia victimă Ebola care a înviat. De fapt, imaginea era o captură din filmul World War Z, produs de Brad Pitt. 

Însă teoriile conspiraţioniste au fost amplificate recent, după ce s-a descoperit că actuala epidemie Ebola a izbucnit în deembrie 2013, în Guinea, şi nu în martie 2014, în Liberia, aşa cum se credea. Asfel, focarul şi pacientul zero ar fi, de fapt, cu totul altele decât au anunţat autorităţile vestafricane. 

image

Rata de deces a pacienţilor cu Ebola este plasată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la nivelul de 70,8%. Comparativ, celelalte 18 de epidemii Ebola care au făcut victime au avut o rată medie a mortalităţii de 50%. Totodată, cea mai gravă dintre acestea a fost cea înregistrată în 1976, în Zair (Congo), acolo unde a fost descoperit virusul. Atunci, 280 de persoane dintre cele 318 infestate au murit – o rată de 88%.

Pericolul ca virusul Ebola să ajungă şi în România a determinat o suplimentare a bugetelor alocate anul acesta pentru Ministerul Sănătăţii şi cel al Afacerilor Interne. 

Astfel, în total, cele două ministere vor primi încă 25 de milioane de lei pentru a lua măsurile necesare astfel încât să fie pregătite pentru a răspunde în cazul în care vor trebui să trateze un pacient infestat cu virusul Ebola. 

Riscul ca virusul extrem de contagios să ajungă în România a devenit evident la începutul lunii august, când un cetăţean român întors din Nigeria a ajuns la spitalul de boli contagioase din Ploieşti, cu simptomele specifice febrei hemoragice. Ulterior, s-a dovedit că pacientul avea, de fapt, malarie. 

Cu toate acestea, episodul a scos la iveală faptul că sistemul sanitar român nu este deloc pregătit să facă faţă unei astfel de situaţii, neavând vehicule speciale care să transporte pacientul în condiţii de carantină, nici secţii speciale pentru izolarea suspectului sau echipament adecvat de protecţie. 

ebola grafic

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că numărul persoanelor infectate ar putea creşte până la 20.000 în următoarele cinci săptămâni, având în vedere ritmul galopant în care se extinde epidemia.

La începutul lunii iulie, numărul victimelor depăşea cu puţin 460. Rapiditatea şi pericolul ce derivă din aceasta sunt aduse de faptul că, pentru prima dată, sunt afectate mari aglomeraţii urbane şi nu sate izolate - de aceea este şi atât de greu de combătut această epidemie. 

infografi Ebola AFP

Epidemia Ebola. Infestarea om-animal

Transmiterea virusului Ebola se face greu de la animal la om. Epidemiile pornesc, de obicei, de la un caz-index (pacient zero), care contractează virusul de la animal în condiţii extraordinare. Cel mai adesea, transmiterea animal-om se produce după ce omul tranşează şi/sau mănâncă animalul infestat. 

Cel mai des, epidemiile Ebola au pornit de la maimuţe - cimpanzei, gorile, dar şi de la o specie de antilopă. Cu toate acestea, animalul care a dezvoltat virusul pentru prima dată - gazda naturală - este o specie de liliac din familia Pteropodidae. Până acum, cercetătorii au identificat o legătură de netăgăduit între focarele Ebola şi apropierea de pădurile tropicale. 

Deşi nu există un antidot pentru virusul Ebola, detectarea din timp şi aplicarea unui tratament intensiv pot salva viaţa celui infestat. 

image

Epidemia Ebola. Simptome

Principalul simptom al virusului Ebola este febra - de unde vine şi numele complet al bolii (Febră Hemoragică Ebola). Pacienţii acuză şi o slăbiciune a corpului, dureri musculare şi ale încheieturilor, migrene, dureri în gât. Următoarea etapă aduce tulburări gastrointestinale - stări de vomă, diaree. Pe piele apar iritaţii şi bube, se instalează blocajul renal şi insuficienţa hepatică. Doar în unele cazuri, hemoragia internă este dublată şi de hemoragie externă. Analizele arată şi o scădere semnificativă a numărului leucocitelor din sânge. 

Oamenii pot transmite virusul Ebola cât timp acesta rămâne în sângele şi în fluidele lor corporale. Virusul se transmite inclusiv prin transpiraţie. În testele de laborator, virusul a dispărut din corpul unui bărbat la 61 de zile după infestare. 

Perioada de incubare - adică timpul care trece de la infestare până la manifestarea primelor simptome - este cuprinsă între 2 şi 21 de zile.

Epidemie Ebola. Cum poate fi prevenită infectarea cu virusul

Măsuri simple precum spălarea cu apă şi săpun, folosirea unei siringi o singură dată, evitarea contactului cu trupuri infestate sunt suficiente pentru a stopa epidemia. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite