INFOGRAFIE Planeta se mobilizează împotriva Ebola

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroase ţări au întărit controalele la frontiere impuse călătorilor provenind din ţările cele mai afectate de epidemia de Ebola.

Controalele speciale au fost instituite la Aeroportul J.F. Kennedy din New York, în Aeroportul Dulles din Washington DC, Newark International (New Jersey), precum şi pe aeroporturi din Atlanta şi Chicago. Autorităţile vor verifica temperatura corporală prin sisteme fără contact, în cazul pacienţilor veniţi din Liberia, Sierra Leone şi Guineea, ţările vest-africane cele mai afectate de epidemia de febră hemoragică.

 SUA au mai primit, ieri, o veste proastă. Un îngrijitor de la spitalul din Texas care s-a ocupat de bărbatul mort în această săptămână din cauza Ebola a contractat virusul, conform testele preliminare.

În Marea Britanie, măsuri suplimentare pentru depistarea persoanelor bolnave de Ebola vor fi introduse iniţial în aeroporturile londoneze Heathrow şi Gatwick, precum şi în terminalul feroviar Eurostar, a comunicat Guvernul britanic.

Ministrul britanic al Sănătăţii, Jeremy Hung, a declarat , în urma unor exerciţii de mare amploare implicând sute de persoane , că ţara sa este pregătită să facă faţă sosirii virusului Ebola pe teritoriul său.

Personal de la spitale purtând ţinute de protecţie şi servicii de ambulanţă au participat la exerciţiu, care a durat opt ore şi în cursul căruia actori au simulat simptome ale bolii, pentru a testa capacitatea de răspuns a serviciilor de urgenţă. Exerciţiul a fost urmat de o reuniune interministerială de criză Cobra, condusă de către ministrul Hunt.

În Spania - unde asistenta Teresa Romero, care luptă împotriva bolii, se simte mai bine şi vorbeşte - depune în continuare eforturi să prevină orice răspândire a epidemiei de febră homoragică. La Madrid, încă trei persoane au fost internate vineri seara, ca măsură de precauţie.

Îngrijorarea a pus stăpânire şi pe America Latină. Brazilia, unde un cetăţean din Guineea, în vârstă de 47 de ani, a fost plasat vineri seara în carantină. Două ţări vecine, Peru şi Uruguay, au anunţat că sunt mai vigilente în porturi şi pe aeroporturi. Mexicul şi Nicaragua vor să încerce, la rândul lor, să controleze miile de imigranţi care se îndreaptă către Statele Unite.

Lumea sportului a fost, de asemenea, afectată. Guvernul marocan a solicitat vineri amânarea Cupei Naţiunilor Africii la Fotbal (CAN-2015), prevăzută în perioada 17 ianuarie-8 februarie în regat, din cauza epidemiei care face ravagii în vestul continentului african.

Primul caz de contagiune în afara Africii şi decesul, miercuri, al unui pacient pe teritoriul Statelor Unite au dat o dimensiune planetară angoasei, alerte false, zvonuri, spitalizări din precauţie multiplicându-se în ultimele zile.

Autorităţile descurajează glumele care ar putea să provoace panică, după ce un pasager a fost debarcat de către o echipă medicală de la bordul unui avion care efectua un zbor intern în Statele Unite.

Spania luptă împotriva difuzării pe reţele de socializare a unor pagini false ale unor site-uri media care anunţă noi cazuri de contaminare. Madridul a pus la dispoziţie un număr verde de telefon în vederea informării publicului, iar în Franţa un astfel de număr verde a fost activat sâmbătă.

Guvernul spaniol a încercat să liniştească personalul din domeniul sănătăţii, îngrijorat din cauza lipsei de mijloace şi formare în faţa unei boli puţin cunoscute. O manifestaţie a sindicatelor era prevăzută sâmbătă la Madrid. "Nu va exista nicio problemă de buget pentru îngrijirea pacienţilor şi nu ne va lipsi nimic", a dat asigurări ministrul Sănătăţii Ana Mato.

Numărul morţilor provocat de epidemia de Ebola izbucnită în vestul Africii, a ajuns la 4033, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

infografie ebola
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite