Dubaiul vrea să construiască o autostradă verde în deșert

0
Publicat:

O companie din Dubai a propus construirea unei autostrăzi verzi pe o distanță de 93 de kilometri, dar și un „Agri Hub”, pe o suprafață de 40 de hectare.

image

Dacă va fi construită, „Bucla” (The Loop) ar fi cea mai „smart” infrastructură pentru biciclete și alergare din lume, potrivit directorului URB, Baharash Bagherian. „Proiectul are în vedere să facă din Dubai cel mai conectat oraș de pe Pământ, atât pietonal cât și pe bicicletă”, a adăugat acesta. Structura masivă este proiectată să înconjoare Dubaiul, oferind „un coridor verde” liber de mașini și plin de copaci și plante pentru ca rezidenții să meargă pe jos sau cu bicicleta în jurul orașului, conform CNN.

URB a mai conceput și un mare proiect de agroturism în deșertul din Dubai. „Agri Hub” va acoperi aproape 40 de hectare și va găzdui spații pentru educație și cercetare, precum și cazări eco, magazine și restaurante cu produse direct din producția agricolă, dar și cafenele.

Proiect avangardist în Dubai FOTO CNN
Proiect avangardist în Dubai FOTO CNN

Structura Agri Hub în formă de șarpe ar fi formată dintr-o boltă imensă de oțel cu panouri din beton prefabricat și sticlă, costul carbonului fiind compensat de operațiunile de la locație.

URB spune că proiectul are ca scop să nu producă risipă, iar transportul să fie fără combustibili fosili. Având în vedere că sunt puține surse de apă în Dubai, proiectul este conceput să aibă ferme biosaline, unde culturile sunt crescute în apă sărată și folosesc apă reciclată din locație pentru a iriga plantele din spații publice.

image

Aceste zone vor avea plante tolerante la secetă precum și grădini ce folosesc apă de ploaie și zone de bioretenție care nu necesită irigații și creează un habitat pentru păsări și insecte.

Agri Hub este conceput să folosească 100% apă reciclată din irigații și să fie alimentat în totalitate folosind energie cinetică.

Bagherian speră ca construcția Agri Hub să înceapă în 2024. „Bucla”, dacă va fi comisionată, ar fi gata pentru cicliști și alergători până în 2040.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite