Doi soldaţi americani au fost omorâţi de un soldat afgan în ceea ce pare a fi un atac între aliaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliver/Getty Images
FOTO Guliver/Getty Images

La doar câteva ore după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că preşedintele Trump şi-a exprimat dorinţa de a reduce numărul de trupe americane aflate în Afganistan înainte de alegerile din 2020, doi soldaţi au fost omorâţi de un militar afgan în ceea ce pare a fi un atac între aliaţi, relatează CNN.

Atacul a avut loc, luni, în districtul Shawalikot din Kandahar, iar oficiali ai armatei americane au confirmat doar că doi soldaţi au fost omorâţi. O declaraţie de presă a NATO anunţă că soldaţii au fost omorâţi şi că, respectând politica Pentagonului, numele lor va fi făcut public doar după ce trec 24 de ore din momentul în care familiile soldaţilor au fost anunţate.

Conform mai multor surse, soldatul afgan a fost rănit, scrie BBC.

Evenimentele vin în contextul în care Mike Pompeo a declarat că preşedintele Trump este hotărât în privinţa reducerii prezenţei militare americane din Afganistan. ”Nu a fost nicio urmă de ambiguitate în ce mi-a spus preşedintele. Sfârşeşte acest război care nu se mai termină”, a spus acesta la Cubul Economic din Washington. Declaraţia vine după ce, săptămâna trecută, Reuters a anunţat că Pompeo şi Ashraf Ghani, preşedintele Afganistanului, au căzut de acord să ”accelereze eforturile” de încheiere a păcii cu talibanii.

În prezent, se află aproximativ 14.000 de soldaţi americani în Afganistan în cadrul a ceea ce este cel mai lung război al SUA, început după atacurile de la 11 septembrie 2001.

Negociatori ai Statelor Unite au fost implicaţi în tratativele dintre talibani şi guvernul afgan. Liderii talibani au declarat că nu vor accepta niciun acord de încetare a ostilităţilor până când toate forţele străine nu vor fi retrase din Afganistan, numind guvernul afgan actual ”un regim marionetă impus de SUA”.

Între timp, numărul morţilor este în creştere. În total, peste 2.400 de soldaţi americani au murit de la începerea războiului – 10 au murit anul acesta. Anul trecut, au fost omorâţi 3.804 de civili ca urmare a ostilităţilor, cel mai mare număr de victime civile în Afganistan de când au început să fie întocmite statistici în 2009.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite