Doctorul pakistanez care a ajutat CIA să descopere ascunzătoarea lui Osama bin Laden a intrat din nou în vizorul justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Shakil Afridi săvârşeşte în prezent o pedeapsă de 33 de ani de închisoare pentru „conspiraţie împotriva statului” afgan.
Shakil Afridi săvârşeşte în prezent o pedeapsă de 33 de ani de închisoare pentru „conspiraţie împotriva statului” afgan.

Doctorul pakistanez care a ajutat Statele Unite ale Americii să descopere ascunzătoarea lui Osama bin Laden, ceea ce a permis CIA să planifice un raid în urma căruia a fost ucis cel mai căutat om de pe planetă, a fost acuzat de crimă pentru că a încercat să salveze un copil de şase ani operându-l de apendicită, în urmă cu şase ani, a spus avocatul pakistanezului. Doctorul săvârşeşte deja o pedeapsă de 33 de ani de închisoare.

Autorităţile pakistaneze au acest motiv oficial pe fondul presiunilor internaţionale tot mai mari, care cer eliberarea doctorului Shakil Afridi, condamnat în 2012 la 33 de ani de închisoare pentru „conspiraţie împotriva statului”. Însă Occidentul consideră că această sancţiune este doar  un pretext în spatele căruia se ascunde adevăratul motiv, şi anume pedepsirea doctorului pentru ajutorul acordat Statelor Unite.

Afridi a organizat o campanie falsă de vaccinare în zona în care se ascundea Osama bin Laden, descoperindu-i astfel locuinţa din interiorul unui complex din Abbottaband, oraş în nord-estul Pakistanului. Reuşita CIA a devenit un motiv de ruşine pentru autorităţile de la Islamabad, care au susţinut că nu au ştiu nimic despre ascunzătoarea lui bin Laden, aflată în apropierea unei baze militare.

Avocatul lui Afridi a dezvăluit vineri că doctorul a fost acuzat de ucidere în cazul unui băiat de şase ani al cărui nume nu a fost făcut public, care a murit după ce inculpatul l-a operat de apendicită în 2007. Mama băiatului a depus o plângere împotriva lui Afridi, spunând că acesta nu era autorizat să efectueze operaţia deoarece nu era chirurg.

Deşi avocatul doctorului a susţinut că acuzaţiile ce i se aduc clientului lui nu mai pot fi verificate corespunzător deoarece a trecut prea mult timp de la eveniment, susţinătorii lui Afridi cred că este o încercare a autorităţilor afgane de a-i prelungi şederea în închisoare chiar dacă ar putea fi achitat în urma unei rejudecări a acuzaţie de conspiraţie, procedură programată pentru luna august anul viitor.

Afridi a continuat să se lupte cu sistemul de justiţie afgan chiar şi din închisoare, dar i s-a interzis în mod repetat dreptul de a se consulta cu avocatul lui şi nu i-a fost permis accesul nici la unele dintre prezentările în faţa instanţei de judecată, cazul fiind hotărât în absenţa lui.

 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite