Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza

0
Publicat:

Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.

Yahya Sinwar FOTO EPA-EFE
Yahya Sinwar FOTO EPA-EFE

Potrivit mărturiei făcute de un ostatic pentru Channel 12, Sinwar a vorbit în ebraică, fără accent, și le-a fi transmis să nu le fie teamă, pentru că sunt în siguranță cu Hamas.

Vizita lui Sinwar ar fi avut loc la scurt timp după atacul lansat de Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, provocând moartea a 1.200 de persoane. Israelul a declanșat o ripostă violentă, soldată cu moartea a aproape 15.000 de persoane până vinerea trecută, când a intrat în vigoare un armistițiu menit eliberării unor ostatici în schimbul unor deținuți palestinieni conform formulei de 1 la 3, precum și facilitării accesului ajutoarelor umanitare în Gaza.

Hamas, Jihadul Palestinian și alte două facțiuni beligerante ar fi luat 242 de ostatici (israelieni, israelieni cu dublă cetățenie și străini) în atacul din 7 octombrie. Patru faze de eliberări au avut loc în primele patru zile ale armistițiului, de vineri până marți. În total, 51 de israelieni (în mare parte cu dublă cetățenie) au fost eliberați, plus 24 de străini (23 de thailandezi și un filipinez) în afara acordului. Alți patru ostatici fuseseră eliberați anterior, în timp ce un soldat israelian răpit își recăpătase libertatea în urma unei operațiuni a colegilor săi.

Derulându-se fără incidente, acordul privind eliberarea ostaticilor a fost prelungit cu încă două zile, până joi dimineața. Alți zece ostatici israelieni au fost propuși spre eliberare pentru marți.

Până acum, două ostatice sunt confirmate moarte, cadavrele lor fiind găsite într-un tunel de sub spitalul Al Shifa. Alți șapte ostatici, dintre care trei străini, ar fi morți, potrivit unui anunț făcut de Hamas la 31 octombrie.

Yahya Sinwar, 61 de ani, este considerat în prezent ținta numărul unu a Israelului. Supranumit „Măcelarul din Khan Younis”, Sinwar a petrecut timp de 22 de ani într-o închisoare din Israel pentru răpirea și uciderea a doi israelieni în 1987, fiind eliberat într-un schimb de ostatici în 2011. Devenit liderul Hamas șase ani mai târziu, omul care a învățat ebraica în închisoare a declarat în diverse rânduri că are un vis, și anume să facă un califat islamic de la Marrakech (Maroc) până în Bangladesh.

Descris drept un lider nemilos, charismatic și manipulator priceput, capabil să exalte mulțimile, Yahya Sinwar este considerat creierul atacului din 7 octombrie, cea mai sângeroasă zi pentru statul israelian de la înființarea sa, în 1948.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite