Dalai Lama nu va participa la funeraliile lui Nelson Mandela

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama, căruia i-a fost refuzată de două ori viza pentru Africa de Sud, a anunţat prin intermediul purtătorului său de cuvânt că nu va participa la funeraliile primului preşedinte de culoare sud-african, Nelson Mandela, programate pentru 15 decembrie, scrie AFP.

„Nu există niciun plan de a ajunge acolo”, a precizat Tenzin Takhla, purtătorul de cuvânt al liderului tibetan, fără a oferi mai multe explicaţii.

În 2009, lui Dalai Lama i s-a refuzat viza pentru participarea la o conferinţă dedicată păcii la Johannesburg, invitaţie ce fusese iniţiată chiar de Nelson Mandela şi un alt fost preşedinte sud-african, FW De Klerk.

De asemenea, în 2011, liderul spiritual tibetan nu primeşte viza pentru a ajunge în Africa de Sud la aniversarea vârstei de 80 de ani a lui Desmond Tutu, un alt luptător împotriva apartheid-ului.

Posibila motivare a acestor refuzuri, potrivit presei, este că au existat presiuni importante din partea Chinei de a include Africa de Sud în grupul „BRICS” al ţărilor emergente. Astfel, China încearca să limiteze deplasările lui Dalai Lama ameninţând statele asupra unor consecinţe de natură politică.

Beijingul l-a acuzat pe Dalai Lama că este un separatist care instigă patria sa la conflicte. Liderul tibetan se apără şi spune că îşi doreşte să ofere o mai mare autonomie pentru poporul său, prin mijloace non-violente.

Dalai Lama a declarat la anunţul morţii lui Nelson Mandela că a pierdut un prieten drag, pe care spera să îl mai vadă, şi pentru care avea o mare admiraţie şi un mare respect.

Circa 53 de şefi de stat sau de guvern şi-au confirmat prezenţa la funeraliile liderului anti-aparheid, Nelson Mandela, care vor avea loc la 15 decembrie. Printre aceştia se numără Barack Obama, David Cameron, Dilma Roussef, Francois Hollande, Barroso, precum şi George W. Bush, Bill Clinton şi Jimmy Carter.


Citeşte şi:

Peste 50 de şefi de stat sau de guvern şi-au confirmat prezenţala funeraliile lui Nelson Mandela

Peste cincizeci de şefi de stat sau de guvern şi-au confirmat prezenţa la funeraliile liderului anti-apartheid, Nelson Mandela, ce vor fi organizate la 15 decembrie, a anunţat ministrul sud-african al Afacerilor Externe, Maite Nkoana-Mashabane, potrivit AFP.

Albii din Africa de Sud se tem pentru viaţa lor. Cum va arăta ţara după moartea eroului Nelson Mandela?

Cea mai mare parte din minoritatea albă care trăieşte în Africa de Sud laudă reconcilierea între cele două rase, însă există şi cetăţeni de culoare albă care se tem pentru siguranţa lor atunci când ceremoniile funerare se vor încheia. Aceştia cred că dispariţia luptărorului împotriva apartheidului va permite izbucnirea violenţelor între negri şi albi, iar ura împotriva minorităţii afrikaner nu va mai fi controlată.

Moştenirea istorică a lui Nelson Mandela împarte Africa de Sud între susţinători şi critici

Odată cu anunţul morţii sale, Nelson Mandela a devenit un simbol al luptei pentru libertate şi un model de lider cu aspiraţii democrate. Însă în timpul vieţii, situaţia este mai complexă de atât: „părintele naţiunii” sud-africane a fost un politician cu o carieră marcată atât de reuşite, cât şi de eşecuri, care a colaborat cu tiranii ţărilor vecine în timp ce punea bazele democraţiei sud-africane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite