Cum a folosit Hamasul vremea extremă pentru a acuza Israelul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea palestiniană Hamas a acuzat Israelul de inundarea intenţionată a Fâşiei Gaza, după precipitaţiile din ultima săptămână cauzate de furtuna Alexa, anunţă publicaţia „Times of Israel“. Vremea extremă a cuprins ţările din Orientul Mijlociu, cauzând furtuni de zăpadă în zone precum Siria, Egipt, Israel, dar şi Iordania sau Liban, şi inundaţii grave în teritoriile palestiniene.

Fâşia Gaza a fost una dintre cele mai afectate zone, după ce ploile torenţiale- cele mai abundende din ultimii 50 de ani- au forţat evacuarea a peste 40.000 de localnici. Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, UNRWA, a raportat că nordul teritoriului palestinian este o zonă devastată.

Deşi situaţia a fost descrisă drept o calamnitate naturală, autorităţile Hamas care administrează Gaza au găsit o altă explicaţie.

Preşedintele Comisiei de răspuns în cazul dezastrelor, din cadrul Hamas, Yasser Shanti, a transmis jurnaliştilor că Israelul a deschis în mod intenţionat barajele din estul Fâşiei Gaza, pentru a inunda oraşul Deir El-Balah.

Aceeaşi teorie a fost expusă şi de purtătorul de cuvânt al Apărării Civile, Muhammad Al-Maidana, care a declarat pentru cotidianul palestinian Al-Quds că Israelul a deversat apa din canalizare din estul Fâşiei Gaza, crescând astfel nivelul apei şi inundând nenumărate case.

Israelul a negat acuzaţiile Hamas, catalogate despre „false“.

„Acuzaţiile despre deschiderea barajelor şi inundarea Fâşiei Gaza sunt pur şi simplu lipsite de o bază reală“, a comentat Uri Schor, purtătorul de cuvânt al Autorităţii Apelor din Israel pentru Times of Israel.

Potrivit autorităţilor israeliene, în zonă nu există baraje, iar inundaţiile au fost cauzate de faptul că rezervoarele de apă s-au revărsat, după zile întregi de ploi abundente.

 „Din contră, cu ajutorul ONU am trimis în Gaza pompe de mare putere pentru a-i ajuta pe oameni să scoată apa din case, în zonele afectate. Furtuna Alexa a afectat atât Israelul şi teritoriile palestiniene, cât şi statele vecine“, a adăugat purtătorul de cuvânt al Autorităţii Apelor din Israel. 

Citiţi mai multe 

Iarnă neobişnuită în Orientul Mijlociu

Iarna îşi face de cap de mai multe zile în Orientul Mijlociu. Mai multe regiuni din Egipt, între care şi periferii ale capitalei Cairo, au fost lovite de un val de frig. Zăpada a acoperit Piramidele din Giza şi deşertul din împrejurimi, fapt ce nu s-a mai întâmplat de peste 100 de ani. O furtună puternică de zăpadă şi ploi abundente s-au abătut, săptămâna aceasta, asupra Israelului, Fâşiei Gaza, Siriei, Iordaniei,Libanului.

FOTO Zăpada acoperă Orientul Mijlociu. Sirienii, cei mai afectaţi: „Este atât de frig şi ne este atât de foame“

Doi copii au murit de hipotermie în Siria. „Un copil de şase luni a murit de frig în oraşul Alep. Un alt copil a murit la Rastan", au anunţat surse din cadrul opoziţiei siriene.

Din cauza intemperiilor, tranzitul ajutoarelor umanitare este blocat în Siria, ţară afectată de aproape trei ani de război civil.

„Este atât de frig şi ne este atât de foame. Nu există mâncare“, a afirmat Yazan, un militant anti-regim care trăieşte într-un cartier al rebelilor din Homs, asediat de armată de 550 de zile. „N-am mai mâncat nimic de ieri (miercuri) după-amiază. Cei mai mulţi oameni supravieţuiesc cu măsline. Nu există nici pâine“, a declarat el pentru AFP prin intermediul internetului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite