Cu ochii pe Hugo Chavez: niciun semn de viaţă din spitalul în care este internat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Susţinătorii lui Hugo Chavez s-au strâns în faţa spitalului în care acesta e internat FOTO Reuters
Susţinătorii lui Hugo Chavez s-au strâns în faţa spitalului în care acesta e internat FOTO Reuters

La spitalul militar din Caracas, singurul semn care indică faptul că Hugo Chavez se află într-unul din saloane este prezenţa soldaţilor cu berete roşii care îl păzesc.

Un poster care îl înfăţişează pe Chavez zâmbind se poate observa la Spitalul Militar Dr. Carlos Arvelor, dar se află acolo cu mult înainte ca liderul socialist să reînceapă tratamentul împotriva cancerului, se arată într-un articol publicat în revista „Time“.

Unii dintre susţinătorii lui Chavez strigă: „Viva Chavez!“ ori „S-a întors!“ când trec pe lângă spitalul care săptămâna asta a devenit centrul atenţiei.

Guvernul nu a dat publicităţii nicio fotografie cu Chavez de la sosirea acestuia în Caracas, luni, iar unii venezueleni se îndoiesc că este internat. Alţii insistă că se află acolo, numai că este izolat.

„Acolo, unde vedeţi balconul, acolo este preşedintele“, spune Juan Carlos Hernandez, un vânzător ambulant care arată către etajul nouă, unde se spune că s-ar afla Chavez.

Hernandez, care vinde gustări, spune că a lucrat ca în armată şi a păzit spitalul din 2004 până în 2006. Susţine că la etajul nouă se află o aripă specială cu mai multe saloane în care oamenii de seamă ai ţării sunt internaţi.  Aripa respectivă are şi un lift privat. „Pacienţii sunt mai protejaţi, pentru că nu trece nimeni niciodată pe acolo“, spune el.

În ultimele zile, la spital au fost văzuţi vicepreşedintele Nicolas Maduro şi preşedintele Adunării Naţionale, Diosdado Cabello, care se află printre puţinii care l-au văzut pe Chavez în spital. Printre autoturismele de lux a fost zărit şi un Bentley verde, iar cei din preajma spitalului susţin că au putut venit şi rudele preşedintelui.

Guvernul nu a oferit încă informaţii cu privire la persoanele care l-au vizitat pe Chavez, iar preşedintele Boliviei, Evo Morales, a spus miercuri că s-a întâlnit numai cu membri ai familiei şi cu doctori, dar nu l-a putut vedea pe Chavez însuşi când a fost să îl viziteze.

Liderul venezuelean a urmat un tratament împotriva cancerului şi l-a întrerupt de câteva ori, din iunie 2011. De-a lungul timpului, Chavez nu a dezvăluit ce tip de cancer are ori zona în care s-au descoperit tumorile. De fapt, nu a mai apărut să vorbească în public dinaintea ultimei sale operaţii în Cuba, pe 11 decembrie.

Reprezentanţii Guvernului au declarat că el urmează un tratament, dar nu au oferit mai multe detalii. Angajaţii spitalului au refuzat să comenteze situaţia şi au spus numai că etajul  la care se află salonul preşedintelui este bine păzit.

Spitalul s-a deschis în 1962 şi poartă numele medicului Carlos Arvelo, care a participat la lupta Venezuelei pentru obţinerea independenţei. Are o capacitate de 1.000 de paturi şi tratează aproximativ 29.000 de pacienţi pe an, din care 7% sunt militari. Spitalul are aproximativ 4.000 de angajaţi.

Când întoarcerea lui Chavez la Caracas a fost anunţată, susţinătorii săi s-au adunat în afara spitalului pentru a sărbători. Pe măsură ce zilele s-au scurs, numărul lor a scăzut.

Jurnaliştii şi camerele de filmat de la intrare au devenit singurele semne care indică faptul că se petrece ceva neobişnuit, la fel ca şi soldaţii ori poliţiştii care se află la intrări, pe holurile spitalului sau pe străzile din apropiere.

Juan Bonaire, care lucrează la o brutărie de peste stradă, a declarat că zona din jurul spitalului este la fel ca întotdeauna, cu excepţia gărzilor.

Cartierul din apropiere este împânzit de case vechi, modeste. Aproape de spital, oamenii au afişat joi un banner cu o fotografie a preşedintelui şi sloganul: „Chavez nu este un om. Este o naţiune care progresează. Vom trăi şi vom învinge“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite