Criza SUA-Turcia. Erdogan avertizează Casa Albă că Ankara ar putea să-şi caute noi aliaţi. „Ruşine! Schimbaţi un partener strategic din NATO pe un pastor“

0
0

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat sâmbătă, într-un editorial publicat în „New York Times“, că parteneriatul ţării sale cu Statele Unite este în pericol, avertizând că Ankara ar putea să-şi caute „noi aliaţi“ în cazul în care Washingtonul continuă să-i arate „lipsă de respect“.

În ultimele săptămâni, relaţiile dintre cei doi aliaţi din cadrul NATO au ajuns cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, în special în urma încarcerării în Turcia a pastorului american Andrew Brunson, măsură care a reprezentat „preludiul“ unei serii de sancţiuni, după cum notează agenţia France-Presse.  

În cadrul măsurilor de retorsiune, a căror intensitate a crescut într-un ritm rapid, preşedintele american, Donald Trump, a decis vineri să dubleze tarifele vamale la importurile de oţel şi aluminiu din Turcia, accelerând astfel devalorizarea monedei turceşti, care era oricum în agonie în ultima perioadă.

În „New York Times“, Erdogan a avertizat Washingtonul cu privire la consecinţele acestor măsuri, care ar putea împinge Ankara să găsească „noi prieteni şi noi aliaţi“.

„Dacă Statele Unite nu încep să respecte suveranitatea Turciei şi să demonstreze că înţeleg pericolele cu care se confruntă naţiunea noastră, parteneriatul nostru ar putea fi în pericol“, a afirmat preşedintele turc. 

„Un eşec în a inversa tendinţa actuală spre unilateralism şi lipsă de respect ne va determina să căutăm noi prieteni şi noi aliaţi“, a adăugat el.

Liderul Casei Albe  a anunţat vineri pe Twitter că în cazul Turciei Washingtonul va aplica tarife vamale de 50% la importurile de oţel şi de 20% la importurile de aluminiu, potrivit agenţiilor internaţionale de presă. 

În acest fel, pentru Turcia, aceste taxe se dublează, având în vedere că tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie, iar începând cu data de 1 iunie sunt aplicate şi producătorilor din Uniunea Europeană.

„Tocmai am autorizat dublarea tarifelor vamale la importurile de oţel şi de aluminiu din Turcia în contextul în care moneda lor, lira turcească, s-a depreciat rapid faţă de dolarul nostru foarte puternic“, a scris Donald Trump, adăugând că „relaţiile noastre (ale SUA, n. red.) cu Turcia nu sunt bune în acest moment“.

Undă de şoc pe pieţe

Anunţul lui Trump de vineri a dus la o prăbuşire a lirei turceşti, care a pierdut aproape un sfert din valoarea sa în raport cu dolarul american în cursul zilei.

Iar în acest context, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a denunţat un „război economic“ şi a făcut apel la populaţie pentru o „luptă naţională“, cerându-le turcilor să-şi scoată valuta de la saltea şi să o schimbe în lire.

„Dacă cineva are dolari, euro sau aur sub saltea, să se ducă la bancă şi să facă schimb cu lira noastră. Este o luptă internă, naţională“, a spus Erdogan într-un discurs susţinut la Bayburt (nord-estul Turciei).

Numai că, în timp ce el îşi susţinea discursul, lira continua să scadă. În faţa acestei situaţii, Erdogan a denunţat un „lobby“ ocult dus împotriva Turciei, notează France-Presse.

Totuşi, Erdogan s-a declarat convins că va ieşi învingător din acest „război economic“, adaugă agenţia anterior citată.

Numai că unda de şoc provocată de căderea brutală de vineri a lirei turceşti suscită îngrijorări la nivel internaţional, în special în sectorul bancar, chiar dacă pauza venită odată cu sfârşitul de săptămână ar urma să permită pieţelor să-şi reia suflul.

„Dacă ei au dolarul, noi îl avem pe Allah“

Erdogan a continuat să-şi susţină punctul de vedere şi în faţa populaţiei turce, nu numai în paginile presei americane. „Este rău să încerci să pui Turcia în genunchi prin ameninţări privind un pastor“, a declarat el sâmbătă în timpul unei adunări în Unye, pe malul Mării Negre. 

„Ruşine, ruşine! Schimbaţi un partener strategic din NATO pe un pastor“, a afirmat el.

„Dacă ei au dolarul, noi îl avem pe Allah“, a declarat din nou Recep Tayyip Erdogan, cerându-le turcilor să nu se lase intimidaţi de această criză. Şi i-a îndemnat încă o dată pe turci să dea dovadă de solidaritate şi să convertească rezervele lor de aur sau valută în lire turceşti, pentru a câştiga „războiul de independenţă“.

Totodată, preşedintele turc a dat asigurări că se va conforma legii în privinţa pastorului Brunson. „Nu am făcut până acum concesii în materie de justiţie şi nu vom face niciodată“, a spus el.

Casa Albă a anunţat că noile sancţiuni la adresa Turciei vor intra în vigoare pe data de 13 august.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite