Coreea de Nord lansează un ”proiectil neidentificat”, o presupusă rachetă balistică, potrivit Pazei de Coastă japoneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Racheta lansata de Coreea de Nord FOTO EPA-EFE
Racheta lansata de Coreea de Nord FOTO EPA-EFE

Coreea de Nord a lansat joi un ”proiectil neidentificat”, anunţă armata sud-coreeană, care prelungeşte astfel o serie de lansări ale Phenianului de la începutul anului, relatează AFP.

”Coreea de Nord a tras un proiectil neidentificat către est”, anunţă într-un comunicat cei cinci şefi ai Statului Major sud-coreean Interarme.

Paza de Coastă japoneză a emis un mesaj de alertă adresat unor nave cu prvire la o presupusă ”rachetă balistică care ar fi fost trasă din Coreea de Nord”.

Phenianul respectă un moratoriu auto-impus al testelor unor rachete balistice intercontinentale (ICBM) şi arme nucleare, după ce diactatorul Kim Jong Un a participat la o serie de întâlniri diplomatice foarte mediatizate cu fostul preşedinte american Donald Trump, în 2018.

Negocieri în vederea unei dezarmări nucleare a Nordului au eşuat, iar eforturi ale preşedintelui american Joe Biden în vederea deschiderii unor noi negocieri nu au permis o eşire din acest impas.

Phenianul a ameninţat în ianuarie că ar putea încălca acest moratoriu auto-impus şi a efectuat un număr-record de teste de armament în primul trimestru al lui 2022, lansând rachete hipersonice şi balistice cu rază medie de acţiune - ambele interzise.

Potrivit armatei sud-coreene, Coreea de Nord a lansat săptămâna trecută o rachetă balistică, însă acest test s-a soldat cu un eşec total.

Potrivit unor analişti, acest tir ratat a fost al unei rachete de tip Hwasong-17, supranumită ”racheta-monstru”, un ICBM care nu a mai fost lansat niciodată anterior.

Phenianul pare că a efectuat duminică tiruri cu lansatoare multiple de rachetă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite