Coreea de Nord a livrat Siriei materiale ce ar putea fi folosite pentru producerea armelor chimice, arată un raport ONU

0
0

Coreea de Nord a livrat guvernului sirian materiale ce ar putea fi folosite pentru a produce arme chimice, conform unui raport ONU ce nu a fost dat deocamdată publicităţii, dar la care „New York Times“ şi BBC au avut acces.

Conform experţilor Naţiunilor Unite, în perioada 2012-2017 au avut loc în jur de 40 de transporturi neraportate, printre echipamentele livrate aflându-se plăci rezistente la acizi, valve şi ţevi rezistente la coroziune, materiale ce pot fi folosite atât în scopuri civile, cât şi în scopuri militare. 

De asemenea, în document se afirmă că specialişti nord-coreeni au fost văzuţi în fabrici siriene de arme.

Acuzaţiile vin după ce Statele Unite şi alte ţări au acuzat guvernul sirian că a folosit arme chimice împotriva civililor, inclusiv în atacurile recente asupra Ghoutei de Est, notează News.ro.

Documentul, care are peste 200 de pagini, a fost redactat de o echipă de experţi care anchetează modul în care Coreea de Nord respectă sancţiunile impuse de Naţiunile Unite. Însă niciunul dintre autori nu a dorit să comenteze subiectul. 

Nu este clar nici dacă raportul va fi făcut public. „Nu cunosc data publicării, dacă va exista una“, a afirmat Stephane Dujarric, un purtător de cuvânt al ONU. „Cred că mesajul este că toate statele membre au datoria şi responsabilitatea să respecte toate sancţiunile existente“, a adăugat el.

Raportul avertizează asupra pericolului unei colaborări între Siria şi Coreea de Nord, care i-ar permite Damascului să îşi păstreze arsenalul armelor chimice şi, în acelaşi timp, i-ar aduce Phenianului fonduri pentru programul său nuclear.

Încă de la începutul războiului din Siria, în 2011, au existat suspiciuni că Damascul primea echipament din Coreea de Nord.

Raportul conţine, printre altele, copii ale contractelor dintre companii nord-coreene şi siriene, precum şi facturi care detaliază ce fel de materiale au fost livrate. Multe informaţii au fost trimise de către state membre ONU, însă acestea nu au fost precizate.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite