Coreea de Nord a efectuat tiruri de rachete cu rază scurtă de acţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rachete nord-coreene cu rază scurtă de acţiune FOTO AFP
Rachete nord-coreene cu rază scurtă de acţiune FOTO AFP

Coreea de Nord a efectuat sâmbătă tiruri de rachete cu rază scurtă de acţiune către Marea Japoniei, aparent în cadrul unor manevre, a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării, relatează AFP.

"Coreea de Nord a lansat două rachete ghidate în această (sâmbătă) dimineaţa şi încă una (sâmbătă) după-amiaza", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului. "Cele trei rachete au căzut în Marea Japoniei", a precizat el.
Phenianul face deseori teste cu astfel de rachete de pe coasta de est. Potrivit unei declaraţii a Ministerului sud-coreean al Apărării, rachetele au fost îndreptate spre nord-est şi nu reprezintă o ameninţare similară rachetelor cu rază medie de acţiune, pe care Coreea de Nord le-a tras în luna aprilie.

Coreea de Sud supraveghează îndeaproape tirurile de rachete efectuate de vecinul său de la nord, care include uneori lansări de rachete cu rază scurtă de acţiune în cadrul manevrelor sale militare.

Exerciţiul are loc în urma unor manevre comune între Statele Unite şi Coreea de Sud, săptămâna aceasta, calificate de Phenian drept o provocare "nejustificată" şi o pregătire de război.

Statele Unite şi Coreea de Sud se tem că testarea unei rachete cu rază medie de acţiune, de tip Musudan, ar putea să relanseze tensiuni, după al treilea test nuclear nord-coreean, în februarie.

Un general din cadrul forţelor terestre care a ocupat unele dintre cele mai înalte funcţii în cadrul coaliţiei internaţionale din Afganistan a fost nominalizat să conducă contingentul forţelor americane din Coreea de Sud, a anunţat  secretarul american al Apărării Chuck Hagel, relatează AFP.

Generalul Curtis "Mike" Scaparrotti, care ocupă în prezent una dintre cele mai înalte funcţii în cadrul Statului Major interarme, urmează să îl înlocuiască în funcţie pe J.D. Thurman, la conducerea celor aproximativ 28.500 de militari americani staţionaţi în Coreea de Sud.

În cazul în care generalul este confirmat în funcţie de către Senat, el va prelua postul într-un moment delicat în peninsula coreeană, după ce Phenianul tocmai a scăzut tonul, în urma mai multor săptămâni de ameninţări şi de retorică belicoasă la adresa Seulului şi Washingtonului.

În perioada 2011-2012, generalul Scaparotti a fost numărul doi în ierarhia Forţei Internaţionale de Asistenţă şi pentru Securitate în Afganistan (ISAF).

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite