Convoiul lui Abbas, atacat după ce o grupare de securitate i-a dat președintelui palestinian un ultimatum de 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imagini video difuzate de media internațională arată momentul în care un bodyguard este împușcat mortal după o presupusă ambuscadă asupra convoiului președintelui Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas care a avut loc pe 7 noiembrie, relatează The Sun. Atacul a avut loc în contextul în care un grup din cadrul securității palestiniene din Cisiordania l-ar fi amenințat pe Abbas și i-ar fi dat un ultimatum de 24 de ore să inițieze o confruntare cu Israelul.

A existat un schimb de focuri între paza lui Abbas și atacatori necunoscuți FOTO via The Sun
A existat un schimb de focuri între paza lui Abbas și atacatori necunoscuți FOTO via The Sun

Ambuscada ar fi putut fi o tentativă de asasinat, a relatat publicația turcă Turkiye Newspaper.

"Una dintre gărzile de corp ale lui Abbas a fost împușcată, iar atacul a fost revendicat de organizația numită 'Fiii lui Abu Jandal'", a scris publicația citată.

Gruparea face parte din cadrul instituției palestiniene de securitate din Cisiordania.

Aceasta i-a dat anterior președintelui Abbas 24 de ore pentru a lansa un război împotriva Israelului în urma atacului acestuia asupra Fășiei Gaza, un teritoriu palestinian guvernat de gruparea islamistă palestiniană Hamas.

Dacă atacul a fost într-adevăr un atentat la viața președintelui palestinian, acesta reprezintă un indiciu al luptelor interne tot mai intense între facțiunile palestiniene, comentează Turkiye Newspaper.

Surse palestiniene neagă că a existat un atentat la viața lui Abbas, relatează Sarajevo Times, și nu a fost confirmat dacă președintele călătorea în convoi în acel moment.

"Nu este timp pentru multe cuvinte în momentul în care au loc masacrele (israeliene) ocupației în Fâșia Gaza, în care se varsă sânge în Gaza ți în timp ce copiii și femeile noastre din Gaza sunt uciși. Nu este timp pentru multe cuvinte în momentul în care tinerii noștri sunt uciși în Cisiordania", se arată în declarația Fiilor lui Abu Jandal.

Acesta a continuat: "Anunțăm, începând de astăzi, că liderii palestinieni se află în fața unei responsabilități istorice de a declara confruntarea totală cu ocupația criminală (israeliană).

Fratele Abu Mazen (Abbas) are la dispoziție 24 de ore pentru a veni cu o poziție clară, anunțând confruntarea totală cu ocupația, folosind toate mijloacele, și pentru a denunța declarațiile făcute de criminalul Blinken."

Grupul s-a identificat drept "zeci de persoane din ramurile de securitate palestiniene", relatează Palestine Chronicle.

Toți ofițerii de securitate ai Autorității Palestiniene vor refuza să urmeze ordinele dacă Abbas nu le îndeplinește cererile, au susținut ei.

Convoiul președintelui a fost atacat marți, se presupune că după expirarea termenului de 24 de ore.

Cu doar două zile înainte de ambuscadă, Abbas a fost fotografiat întâlnindu-se cu secretarul de stat american Antony Blinken care a făcut o vizită surpriză în Cisiordania.

Organizația a adoptat numele de "Fiii lui Abu Jandal" ca un omagiu adus lui Yousef Ahmed Raihan, un ofițer al Autorității Palestiniene care a jucat un rol important în apărarea taberei de refugiați din Jenin în timpul conflictului din aprilie 2002.

Abu Jandal a fost pseudonimul folosit de Raihan și a condus bătălia de la Jenin în colaborare cu Mahmoud Tawalbeh.

Această bătălie, care a avut loc în timpul celei de-a doua Intifada din 2002, a dus la pierderea a numeroase vieți palestiniene și la numeroși răniți, în urma invaziei israeliene în tabăra de refugiați din Jenin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite