Consumatorii europeni cumpără, fără să ştie, produse provenite din coloniile israeliene, afirmă un raport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al organizaţiilor nonguvernamentale de pe teritoriul Europei susţine că mulţi consumatori din UE achiziţionează, fără să ştie, produse provenite din coloniile israeliene. Reprezentanţii ONG-urilor au cerut Uniunii să interzică aceste importuri.

Raportul a fost întocmit de către 22 de organizaţii nonguvernamentale, printre care şi Federaţia Internaţională a Ligilor Drepturilor Omului, CCFG - Pământul Solidar (din Franţa), Christian Aid şi Biserica Suediei.

Potrivit raportului, în timp ce UE susţine crearea unui stat palestinian, denunţă cu fermitate colonizarea şi acordă, anual, ajutoare de milioane de euro palestinienilor, totodată importă mărfuri în valoare de 230 de milioane de euro pe an provenite din coloniile israeliene, în comparaţie cu bunurile în valoare de 15 milioane de euro provenite din teritoriile palestiniene.

Israelul şi Uniunea Europeană au semnat, în 2005, un acord care permite diferenţierea articolelor exportate către UE. Cu toate acestea, potrivit ONG-urilor, majoritatea statelor membre ale UE, printre care şi Franţa, nu asigură o etichetare corectă a produselor, "lăsând consumatorii fără să ştie originea lor (n.r.: a produselor) veritabilă".

Doar Regatul Unit al Marii Britanii şi Danemarca au cerut distribuitorilor etichetarea "Cisiordania - produs de o colonie israeliană" sau "produs palestinian". Printre produsele coloniilor se numără şi struguri, dar şi cosmeticele Ahava sau piese de mobilier pentru grădină.

Coaliţia cere "cel puţin" adoptarea, de către guvernele statelor europene, "a unor directive care să vegheze asupra acestor produse provenite din colonii şi ca ele să fie etichetate corespunzător pentru a permite consumatorilor să le cunoască originea".

De asemenea, sugerează excluderea coloniilor din acordurile comerciale preferenţiale, din acordurile de cooperare şi din pieţele publice.

Potrivit aceluiaşi raport, coloniile beneficiază de un acces facil la pieţele internaţionale.

În iulie, Uniunea Europeană a întărit legăturile cu Israelul în cadrul acordului de asociere, în ciuda criticilor palestiniene şi a anumitor ONG-uri.

"Mărfurile care provin din coloniile din Cisiordania sunt produse prin demolarea caselor, confiscarea de pământuri şi ocupaţie militară", susţine Souhayr Belhassen, preşedinte al FIDH.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite