Consiliul de Securitate a blocat propunerea Rusiei de a discuta incidentul din Marea Neagră. Reacţie dură a Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Securitate al ONU a respins solicitarea Rusiei de a pune în discuţie incidentul din strâmtoarea Kerci.Decizia a fost luată cu 7 voturi împotrivă, patru pentru şi patru abţineri.

Reprezentantul permanent al SUA la ONU, Nikki Haley, a îndemnat membrii Consiliului să respingă agenda de discuţii propusă de Rusia.

Reprezentantul permanent al Federaţiei Ruse, Dmitri Polianski, anunţase că Rusia a solicitat convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a pune în discuţie “Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”.

Ministrul german de Externe Heiko Maas a catalogat luni drept ”inacceptabilă” orice blocare de către Rusia a navigaţiei către Marea Azov, în urma tensiunilor între Kiev şi Moscova în apropiere de Crimeea, relatează AFP.

”Este foarte important ca blocajul să fie ridicat”, a subliniat ministrul german pe Twitter, catalogându-l drept ”inacceptabil” şi îndemnând Rusia şi Ucraina la ”dezescaladare”.

Tensiunile între Ucraina şi Rusia în centrul cărora se află Marea Azov s-au intensificat brusc duminică, după ce Kievul a acuzat Rusia că a lovit o navă ucraineană şi a blocat accesul în această mare, situată între Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, şi estul Ucrainei, teatrul unui război cu separatişti proruşi.

Rusia a confiscată prin forţa militară trei nave aparţinând Marinei ucrainene, în această operaţiune care s-a soldat cu răniţi, în Strâmtoarea Kerci, care marchează accesul către Marea Azov.

Un purtător de cuvânt al Guvernului german Steffen Seibert a îndemnat luni, la rândul său, la ”eliberarea” navelor confiscate şi marinarilor ucraineni reţinuţi de Rusia.

El a apreciat, în faţa presei, că folosirea ”unor mijloace militare” de către Rusia în acest incident ridică ”întrebări grave” şi a apreciat că nu există vreo ”justificare vizibilă” a acestui lucru.

Premierul eston Juri Ratas a convocat o reuniune extraordinară a comitetului de securitate din Guvern, cu scopul de a discuta acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei la Marea Neagră şi în regiune, relatează The Associated Press.

”Ceea ce s-a întâmplat în Strâmtoarea Kerci este o încălcare gravă a dreptului internaţional”, a denunţat Ratas, care a precizat că reuniunea în domeniul securităţii urmează să aibă loc luni seara.

După ce Rusia a anexat Penisnula ucraineană Crimeea în 2014, Estonia - la fel ca vecinele sale baltice Letonia şi Lituania - se tem că ele pot fi următoarele.

Ministrul eston de externe Sven Mikser a denunţat luni incidentul armat fără precedent care a avut duminică în largul Crimeei ”o acţiune conştientă de escaladare a tensiunilor”.

Preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite a denunţat pe Twitter ”altă încălcare flagrantă a dreptului internaţional a Rusiei şi a angajamentelor sale internaţionale”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că statele occidentale, care au o influenţă asupra autorităţilor Ucrainei, trebuie să trimită Kievului un semnal prin care ar sugera necesitatea încetării acţiunilor provocatoare împotriva Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

“De asemenea, atragem atenţia colegilor noştri occidentali, care patronează regimul de la Kiev, asupra necesităţii expedierii către pupilii săi a unui semnal de încetare a acţiunilor provocatoare”, a declarat Zaharova la postul de televiziune Rossia24.

Moscova nu are nicio îndoială că provocarea forţelor navale ucrainene în strâmtoarea Kerci a fost organizată cel puţin cu “binecuvântarea” sau chiar indicaţia conducerii ţării, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

“Probabil, atunci când partea ucraineană planifica această provocare, nu există nicio îndoială că acest lucru a avut loc cu binecuvântarea sau indicaţia directă a înaltei conduceri, a mizat să obţină nişte beneficii din această situaţie, sperând că SUA şi Europa, ca de obicei, vor lua partea provocatorilor”, a declarat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă organizate luni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite