Conflictul din Siria: Bashar al-Assad „ar putea avea soarta lui Gaddafi“, afirmă liderul şiit Moqtada Sadr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul şiit irakian Moqtada Sadr Foto: EPA
Liderul şiit irakian Moqtada Sadr Foto: EPA

Influentul lider şiit irakian Moqtada Sadr a avertizat marţi că preşedintele sirian Bashar al-Assad riscă să aibă aceeaşi soartă ca dictatorul libian Muammar Gaddafi, prins şi ucis, dacă nu renunţă la putere, relatează agenţia Belga, preluată de dhnet.be.

Sâmbătă, Moqtada Sadr a făcut apel la Bashar al-Assad să demisioneze şi a condamnat, cu aceeaşi ocazie, presupusul atac chimic asupra civililor atribuit forţelor siriene, devenind unul dintre rarii conducători şiiţi care contestă deschis legitimitatea preşedintelui sirian.

Stabilit în oraşul şiit Najaf, clericul a dat publicităţii marţi un nou comunicat prin care şi-a reiterat poziţia. „I-am cerut (lui Assad, n. red.) să plece pentru a păstra reputaţia axei de rezistenţă şi pentru a evita soarta lui Gaddafi“, a scris el. Axa de rezistenţă faţă de Israel include Iranul, Siria şi Hezbollahul libanez.

În octombrie 2011, după opt luni de revoltă, Muammar Gaddafi, omul forte al Libiei timp de peste patru decenii, a fost capturat de rebeli şi împuşcat câteva ore mai târziu, aminteşte Belga.

Pe data de 4 aprilie, în Siria, un presupus atac chimic a avut loc localitatea rebelă Khan Shaykhun din nord-vest. Cel puţin 87 de civili, dintre care 31 de copii, şi-au pierdut viaţa.

Atacul a fost atribuit de rebeli şi de ţările occidentale, inclusiv de Statele Unite, regimului al-Assad, care a dezminţit însă orice implicare.

Ca represalii, Statele Unite au lansat în cursul nopţii de 6 spre 7 aprilie un atac cu rachete Tomahawk asupra unei baze a armatei siriene, de unde, potrivit administraţiei americane, ar fi fost lansat atacul.

Moqtada Sadr, ale cărui miliţii au luptat împotriva forţelor americane din Irak, a condamnat sâmbătă lovitura punitivă a Washingtonului, cerând retragerea tuturor părţilor străine implicate în conflictul sirian.

Mai multe miliţii şiite irakiene, unele susţinute direct de Iran, luptă alături de forţele lui Bashar al-Assad în războiul din Siria.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite