Cine este „regina” QAnon a Canadei, a cărei grupare de conspiraționiști a pus pe jar localnicii unui sat. „Sunt imprevizibili”

0
Publicat:

O teoreticiană a conspirației, inspirată de QAnon, a băgat spaima în localnicii unui sat din Canada. „Regina” autoproclamată, Romana Didulo, a poposit, împreună cu gruparea sa, într-o școală veche, timp de două luni, terorizându-i pe cetățeni.

Romana Didulo, „regina” grupării de conspiraționiști FOTO Twitter/ X
Romana Didulo, „regina” grupării de conspiraționiști FOTO Twitter/ X

Gruparea se stabilise, pentru scurt timp în Richmound, un sat de aproximativ 150 de oameni din sud-vestul Saskatchewan. Prezența lor a atras o atenție sporită a poliției, proteste puternice ale localnicilor și cel puțin o arestare, notează BBC News.

Grupul este condus de Romana Didulo, o activistă QAnon. Ea și adepții ei și-au petrecut ultimii ani călătorind prin Canada cu autocaravane și alte vehicule.

Proprietarul școlii, susținător al grupării

În luna septembrie, după ce între 15 și 25 de membri s-au mutat în fosta școală, sătenii au organizat proteste, conducând în jurul clădirilor cu mașinile lor și claxonând.

FOTO COMMUNITY TV / COMTV.CA
FOTO COMMUNITY TV / COMTV.CA

Oficialii din sat au spus, în mod repetat, că doresc grupul să plece, dar au fost împiedicați de faptul că școala este privată și deținută de unul dintre susținătorii doamnei Didulo. Actualul proprietar al clădirii și al terenului, Ricky Manz, a fost arestat și acuzat de agresiune în timpul unei altercații din octombrie.

Pericolul de incendiu și plecarea conspiraționiștilor

Autoproclamata „Regina Canadei” și alaiul ei făceau zilnic transmisii online de la școală, iar săptămâna trecută sătenii cu ochi ascuțiți au observat un încălzitor sprijinit pe un rezervor de propan, pe fundalul unui flux live.

A fost o posibilă încălcare a codului de incendiu, care a determinat o vizită de inspecție a oficialilor locali. Inspectorii nu au fost lăsați să intre, a declarat un purtător de cuvânt al satului pentru BBC, dar în decurs de o oră grupul își făcea bagajele și se muta.

Rapoartele au spus că inițial au mers spre est, dar acum se crede că grupul se află acum la o fermă din vest, în apropiere. Sătenii sunt îngrijorați de faptul că ei s-ar putea întoarce.

„Ne bucurăm că au dispărut, dar toată lumea este în continuare în alertă, în caz că se întorc”, a spus purtătorul de cuvânt al satului, care a cerut să rămână anonim, de teama represaliilor din partea grupului.

Amenințarea întoarcerii

„Regina” Didulo și adepții ei au amenințat că vor executa oficiali locali și au emis anterior amenințări împotriva medicilor, jurnaliştilor și nu numai.

Un steag aparținând grupului încă flutură deasupra școlii. Experții spun că îngrijorările localnicilor sunt justificate.

„Sunt foarte secretoși cu privire la ceea ce fac, dar încă le pasă de ce se întâmplă în Richmound și vorbesc despre o revenire”, spune Christine Sarteschi, profesor la Universitatea Chatham din Pittsburgh.

„Sunt imprevizibili în acest moment... și acea imprevizibilitate îi face pe oameni îngrijorați”, a adăugat ea.

Cine este „Regina Canadei”

Doamna Didulo, în vârstă de 48 de ani, a emigrat din Filipine în Canada, pe vremea când era adolescentă. Ea și-a înființat mai multe afaceri, înainte de a forma un partid politic marginal, în 2020.

Grupul este o ramură canadiană a mișcării cetățenilor suverani - o colecție largă de grupuri anti-guvernamentale care refuză să plătească taxe și își creează propriile sisteme juridice false în SUA.

Pe cel mai popular canal al său Telegram, ea emite decrete pentru a-și scuti cei 34.000 de urmăritori de plata facturilor și datoriilor. Decretele nu au însă putere legală, iar câțiva dintre adepții ei și-au pierdut casele și vehiculele după ce i-au urmat sfaturile.

Ea răspândește, de asemenea, teorii și idei ale conspirației - o teorie cuprinzătoare și nefondată care spune că fostul președinte american Donald Trump poartă un război secret împotriva pedofililor de elită care se închină la Satana, din Guvern, afaceri și mass-media.

Grupul doamnei Didulo a participat la protestele „Freedom Convoy” din Ottawa, la începutul anului 2022, iar anul trecut a încercat să pună sub arest ofițeri de poliție în Peterborough, Ontario, acuzându-i de „crime împotriva umanității”. În schimb, șase dintre adepții ei au fost arestați.

Primarul din Richmound, Brad Miller, a declarat unui post de radio local: „Ar fi grozav dacă am putea să-i scoatem imediat din Saskatchewan și să-i ținem departe”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite