Chinezii sar în capul nepoatei lui Mao Zedong după ce aceasta a apărut în Top 500 cei mai bogaţi oameni din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nepoata lui Mao Zedong, Kong Dongmei, figurează în Top 500 cei mai bogaţi oameni din China, conform unui clasament publicat de revista „New Fortune” din Canton, regiune aflată în sudul ţării. Apariţia lui Kong pe lista bogaţilor i-a înfuriat pe chinezi, care au acuzat-o pe nepoata fondatorului Chinei comuniste de ipocrizie, notează AFP.

Kong Dongmei şi soţul ei, Chen Dongsheng, figurează pe locul 242 în clasamentul celor mai bogate 500 de persoane din China în 2013. Cei doi au o avere estimată la cinci miliarde yuani (aproximativ 815 milioane de dolari).

Kong Dongmei este unul dintre principalii acţionari ai companiei de asigurări „Taikang Life Insurance”, cu sediul la Beijing, al cărei preşedinte este soţul ei, notează EFE.

Nepoata lui Mao Zedong a dezvoltat o afaceri proprie în 2001, când a deschis o librărie în Beijing unde vindea publicaţii despre bunicul ei şi promova „cultura roşie”. Kong, nepoata lui Mao şi celei de-a treia neveste a acestuia, He Zizhen, a urmat cursurile Universităţii din Beijing, unde a studiat aeronautica şi astronautica, iar apoi a făcut un master la Universitatea Pennsylvania din SUA.

Kong a trăit în concubinaj cu Chen Dongsheng timp de 15 ani înainte să se căsătorească în 2011. Cuplul au două fiice şi un fiu, scrie „New Fortune”, ceea ce înseamnă că încalcă politica unicului copil, impusă în China în urmă cu 30 de ani.

Apariţia lui Kong pe lista bogaţilor chinezi a generat controverse în mediul online, internauţii chinezi acuzându-o că a trădat statului bunicului ei, „propovăduitorul revoluţiei proletare”. „Nepoata lui Mao, care a eradicat proprietatea privată, s-a măritat cu un capitalist şi a încălcat politica de planificare familială după ce a născut trei copii”, a afirmat Luo Chongmin, un consultant guvernamental în sud-vestul Chinei.

Dezvăluirea averii familiei lui Mao Zedong pare să contrazică afirmaţiile generalului Mao Xinyu, alt nepot al lui Mao, care în 2009 a declarat presei că „moştenirea familiei lui Mao este onestă şi curată”. „Nicio rudă a lui Mao nu a intrat în afaceri. Trăiesc modest din salarii”, spunea acesta la acea vreme.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite