China se pregăteşte de prăbuşirea regimului totalitar din Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a pregătit deja planurile pentru o eventuală cădere a guvernului din Coreea de Nord, ceea ce se traduce printr-o lipsă de încredere a Beijingului în longevitatea regimului condus de tânărul Kim Jong-Un.

Presa japoneză a intrat în posesia unor documente ale Armatei populare de Eliberare din China, care includ protejarea unor figuri cheie din conducerea de la Phenian, precum şi pregătirea unor tabere de refugiaţi la graniţa cu Coreea de Nord, în cazul în care s-ar produce revolte în rândul civililor. 

Raportul prezentat de oficialii chinezi sugerează monitorizarea întregii frontiere cu Coreea de Nord, care are o lungime de 1414 de kilometri.

Orice înalt oficial militar sau politic din Coreea de Nord, care a putea fi ţinta unor facţiuni rivale sau a altei „puteri militare“, inclusiv Statele Unite, va beneficia de protecţie, se arată în documentele armatei chineze.

Potrivit Kyodo News, citată de publicaţia The Telegraph, în raportul chinez se stipulează că liderii nord-coreeni ar trebui reţinuţi în tabere speciale unde pot fi monitorizaţi, dar şi împiedicaţi să se implice în acţiuni militare care ar putea afecta interesul naţional al Chinei.

Raportul sugerează că „forţele străine“ ar putea fi implicate în provocarea unor incidente care să ducă la răsturnarea regimului din Coreea de Nord, fapt ce ar genera milioane de refugiaţi la graniţele Chinei.

Autorităţile chineze intenţionează să îi interogheze pe noii veniţi, pentru a le stabili adevărata identitate şi pentru a refuza intrarea celor care sunt consideraţi „periculoşi“ sau „indezirabili“.

„Cu cât este mai dur regimul, cu atât se prăbuşeşte mai dramatic şi repede este o lecţie pe care am învăţat-o din prăbuşirea altor dictaturi – URSS, Libia lui Muammar Gaddafi, etc“, a declarat pentru publicaţia britanică, Jun Okumura, analist din cadrul Institutului pentru Relaţii Internaţionale Meiji din Japonia. „De aceea este nevoie de planuri de rezervă, precum acesta al Chinei, şi sunt sigur că SUA şi Coreea de Sud au pregătite rapoarte şi mai detaliate asupra acestei variante“, a mai spus Okumura.

Okumura consideră că momentul scurgerii de informaţii este foarte important, deoarece existau zvonuri despre planurile de rezervă ale Chinei în cazul unei prăbuşiri a regimului nord-coreean în ultimele două decenii, deoarece chinezii se aştepta la o implozie în ţara vecină, după moartea preşedintelui etern, Kim Il Sung, la 8 iulie 1994.

Apariţia documentelor în presa japoneză s-a produs la doar câteva zile după ce Beijingul a lansat o ameninţare voalată la adresa Phenianului, înainte de cel de-al patrulea test nuclear anunţat de autorităţile chineze: „China nu va accepta sub nicio formă producerea unui război sau un haos la graniţele sale“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite